הדברה ביולוגית

בעיות בצמחים

הדברה ביולוגית – מי נגד מי

  ההדברה הביולוגית מיוצרת ע"י ביו-בי ישראל ,מפעל ייחודי המגדל ומיישם חרקים ואקריות מועילים לצרכים חקלאיים

ביו בי הדברה ביולוגית

הדברה ביולוגית היא שימוש בבעל חיים אחד על מנת להיפטר ולהשמיד בעל חיים אחר הפוגע בצמחים ובגידולים.

מדובר בהתערבות יזומה שלנו כמגדלים בחלל הגידול שלנו על מנת להיפטר ממזיקים הפוגעים בצמחים שאנו מגדלים. בסוג הדברה כזה נכניס לחלל הגידול שלנו בעל חיים שכל ייעודו יהיה לאכול את המזיקים, הוא פשוט ניזון מהם, גורם לדילול מהיר של אוכלוסיית המזיקים עד להיעלמותם הסופית. הטורף אינו ניזון מצמחים אלא מהמזיקים ולכן כל עוד יהיו מזיקים הטורף יאכל אותם אך ברגע שהמזיק ייכחד, לטורף לא יהיה עוד מזון וגם הוא ייעלם.

הדברה ביולוגית הינה השיטה המצליחה ביותר להיפטר ממזיקים, ללא קשר לגודל חלל הגידול, מומלץ בחום בעיקר כאשר שום תכשיר אחר לא עובד, כאשר בעיית המזיקים קשה או כאשר חלל הגידול אינו מאפשר ריסוס.

הרעיון של הדברה ביולוגית נולד כאשר מגדלים שונים לא רצו לרסס את תוצרתם בחומרים כימיים שונים והחליטו פשוט לחקות את הטבע ולהשמיד את המזיק בעזרת אויבו הטבעי. מעבר לכך, מגדלים רבים מעידים כי במרוצת השנים המזיקים השונים הסתגלו ופיתחו יכולות התגוננות מפני הריסוסים הכימיים והאורגנים, השפעתם של חומרים אלו הולכת ופוחתת ויש צורך באופן הדברה שונה, כזה שעובד ביעילות שכן לולא הדברה טובה, עלול הצמח להיכנע למזיקים ולמות, וזה הפסד עצום למגדל, ללא קשר לכמות הצמחים שהוא מגדל, כל מות צמח או כל הפסד ביבול כואב למגדל.

לרוב יש שתי אופנים להדביר באמצעים ביולוגים – האופן הראשון הוא פיזור כמות קטנה של טורפים בחלל הגידול ותת להם להתפתח בו תוך כדי שהם ניזונים מהמזיקים לשם התרבותם בחלל הגידול. באופן זה יש זמן לטורף לאתר את המזיקים, שאינם רבים, לחסלם ולהתרבות. את רוב עבודת חיסול המזיקים יעשה הדור השני של הטורף כלומר הטורפים שהגיעו כתוצאה מהתרבות הטורף שהכנסתם לחלל הגידול.                        

האופן השני הוא הכנסת כמות גדולה של טורפים לחלל הגידול על מנת שיחסלו במהירות את המזיקים. אופן זה מתאים אם בעיית המזיקים התגלתה מאוחר מידי וכמות המזיקים גדולה והמגדל מעוניין להיפטר מהמזיקים כמה שיותר מהר לפני שנזק לצמח ילך ויחמיר.

יתרונות יתרונות ההדברה הביולוגית:

§      פוגע רק במזיק ולא בצמח, לא בסביבה, לא בבעלי חיים אחרים ולא בבני אדם

§      הדברה מהירה וקטלנית ברוב המקרים

§      אינו דורש פעולה מצד המגדל לעומת ריסוס המצריך מאמץ, דיוק ומינון מתאים.

§      אינה מזהמת את הסביבה כמו סוגי הדברה אחרים

§      חסכונית בייחוד כשמדובר בחללי גידול גדולים

בהדברה ביולוגית, לרוב יש 3 סוגים של אויבים טבעיים:

1.    טורף: פשוטו כמשמעו. המזיק משמש כמזון למדביר. הטורף פשוט אוכל את המזיק וכך מדלדל את אוכלוסיית המזיקים, עוצר את התפשטותם ומקטין את הנזק ליבול. במקביל הטורף מתרבה, והמזיקים משמשים כמזון לטורפים שמספרם הולך וגדל. עם היעלמות המזיק, ייעלם גם הטורף שכן אין לו יותר מזון

2.    טפיל: האויב הינו טפיל שחי על המזיק ומביא להשמדתו. מדובר בהדברה איטית יותר  דוגמא לכך הינם מזיקים המטילים את ביציהם בתוך המזיק, הביצים ניזונות מהמזיק וכשהוא מת הם יוצאות מתוכו. לשיטה זו יתרון משמעותי שכן המדביר מחפש את המזיק על מנת להתרבות, ולרוב מדובר במדבירים בעלי כושר איתור גבוה של מזיקים. כל דור שמגיע חוזר על פעולות הדור הקודם, מחפש מזיקים על מנת להטיל את הביצים וחוזר חלילה.

3.    רעלן: אורגניזמים שונים וחיידקים התוקפים את המזיק ומביאים למותו בעזרת רעל המצוי בהם. לרוב, את הרעלנים הללו מצויים בתכשירים אורגניים הניתנים לריסוס על הצמחים. גם כאן הרעלן הינו ייחודי למזיק, פוגע רק בו מבלי להיות רעיל לצמח ו/או לבני אדם.

מאוד חשוב לתת ולשמור על תנאי גידול המתאימים להצלחת ההדברה הביולוגית.

חשוב לוודא כי הטמפרטורה והלחות שבחלל הגידול שלכם נאותים ומאפשרים התפתחות, התרבות וחיים של המדביר הביולוגי. לדוגמא אם הטורף שלכם צריך טמפרטורה של 22-26 מעלות, ודאו שבחלל הגידול יש טווח טמפרטורה שכזה, שכן אם תנאי הגידול לא יתאימו לטורף, הוא לא יוכל לפעול כהלכה ב"שדה הקרב", ולמעשה יפסיד ואיתו אתם כמגדלים תפסידו לא רק את השקעתכם בהדברה אלא גם הצמח והיבול.

להלן סקירה קצרה של המדבירים הביולוגיים הנפוצים ביותר כנגד המזיקים הנפוצים ביותר:

הדברה ביולוגית צרעת אפידיוס: יעילה כנגד כנימות עלה. זו צרעה טפילית קטנה באורך של 2-3 מ"מ וצבעה שחור חום וצהוב. הצרעה מטילה את ביצתה בתוך הכנימה. הביצה גדלה בתוך גוף הכנימה וכך מביאים לקטילתה. משך התפתחות הביצה לבוגר הוא בין 10 ל-14 יום בטמפרטורה של כ-24 עד 26 מעלות. הצרעה חיה מספר ימים במהלכם היא מסוגלת להטיל מאות ביצים. בשימוש בהדברה ביולוגית המגדל מקבל את הטפיל במצב של גולם (בתוך כנימה מתה) ותוך כשבוע, בהנחה שתנאי הגידול נכונים, היא בוקעת ומתחילה לתור אחר כנימות לשם התרבות. את הטפיל יש למקם קרוב להיכן שהתגלו הכנימות על מנת להקל על הצרעה לאתר את קורבנותיה.חשוב מאוד לדאוג כי נמלים לא יהיו באיזור היכן שמיקמתם את הגלמים של הצרעה כיוון שהם יכולים להזיק לגלמים

אפידיוס

הדברה ביולוגית צרעת דיגליפוס: יעיל נגד זבוב המנהרות. זו צרעה טפילית באורך 2 מ"מ בצבע שחור וירוק. הצרעה משתקת את הזבוב ומטילה לידו את ביצתה. במשך כ-6-9 יום מתפתחת הצרעה ליד הזבוב ומשתמשת בו כמזון במשך תקופה זו. אחד מסימני ההיכר להימצאות צרעות אלו בשלביהם השונים הוא שניתן להבחין בתוך מנהרת הזבוב, בגולם ובגלליו המסודרים סימטרית סביבו. חשוב לשמור על תנאי גידול נאותים לשם חיי הצרעה ולאפשר התפתחותה. בעת קבלת ההדברה הביולוגית יש לפזר את הצרעות בחלל הגידול תוך תפיחה קלה על הקופסא בה הם נמצאו. מומלץ להשתמש מיד עם הופעת סימנים להימצאות זבוב המנהרות.

דיגליפוס

הדברה ביולוגית אקרית פרסימיליס: יעילה נגד אקרית הקורים, ספיידר מייט SPIDER MITE. אקרית טורפת הניזונה מאקריות אחרות בעיקר אלו האדומות והצהובות. צבע האקרית הינו כתום והיא גדולה במקצת מהאקרית אותה היא טורפת. לאקרית זו לוקח כשבוע ימים להגיע מרגע הטלת הביצה ועד בגרות. קצב התבגרותה הינו כפי 2 מקצב גדילת המזיק כך שבמהרה תוכלו לשים לב לדלדול בכמות האקריות המזיקות עד להיעלמותם הכוללת. יש לפזר את האקריות על העלים בשעות בהם הטמפרטורה נוחה, לא גבוה ולא נמוכה מידי. טווח הטמפרטורה לחיי אקרית הינו בין 22-28 מעלות והיא אוהבת אחוזי לחות גבוהים 50-60%.

פרסימיליס

הדברה ביולוגית אקרית סבירסקי: יעילה נגד כנימות עש הטבק, אקרית הקורים, אקרית העיוותים ותריפסים. אקרית טורפת הניזונה ממזיקים אלו. צבעה משתנה בהתאם למזיק ממנו היא ניזונה אך לרוב ינוע בין שקוף, דרך לבם ועד כתום בהיר מאוד. לאקרית לוקח להגיע לבגרות תוך פחות משבוע והיא אוהבת טמפרטורה של 22-28 מעלות עם אחוזי לחות גבוהים 50-60%. יש לפזר את האקרית על פני הצמח באופן אחיד. בעת קבלת ההדברה הביולוגית, יש בקופסא גם מזון עבור האקריות כך שלא תצטרך לתור אחר מזון אלא תוכל להתפתח ביעילות. עיקר חייה של אקרית זו הינו בחלקו התחתון של הצמח, שם ניתן להבחין באשכולות ביצים לבנות – אחד מסימני ההיכר של האקרית הזו

סבירסקי

                                                                                      

הדברה ביולוגית פשפש אוריוס: פשפש טורף בצבע חום שחור היעיל בעיקר נגד תריפסים אך גם נגד מזיקים נוספים. לחרק זה שני זוגות כנפיים, הוא יכול לצוד מזונו מחרקים אחרים או מן הצמח, מעדיף מזיקים אחרים, בייחוד תריפסים אך ניזון גם מכנימות עלה, כנימות עש, אקריות ועוד. ביצת הפשפש מוטלת אל תוך העלה ושם היא חיה עד לבקיעת הזחל. עם בקיעתו הוא מתחיל לתור אחר טרף זמין בדמות המזיקים הנ"ל. לפשפש אורך כ-16 יוםלהגיע לבגרות ואורך חייו כבוגר הינן כ-25 יום. הפשפש ניזון מנוזלי הגוף של המזיק והודות ליכולת התעופה שלו, קל לו מאוד לאתר מזיקים ולהפכם למזון.  יש לפזר את הטורפים על העלים, בשעות הקרירות יותר של היום. מומלץ לגדל בחלל הגידול פרחים שישמשו כבית גידול לפשפשים הטורפים, הדבר המונע פיזור חוזר של טורפים אלו ומבטיח שלאורך תקופה ארוכה יהיו הטורפים הללו בחלל הגידול.

אוריוס

/p

הדברה ביולוגית מושית קריפטולמוס: סוג של פרת משה רבנו. זוהי חיפושית טורפת היעילה נגד כנימות קמחיות. גודל החיפשוית כ-4 מ"מ, צבעה חום אך ראשה, החזה והבטן כתומים. החיפושית ניזונה מהכנימה לאורך כל ימי חייה, מביצה ועד בגרות. היא מטילה את ביציב התוך הכנימה כך שהחיפושית הינה גם טורף וגם טפיל. לאורך מחזור חייה של החיפושית שאורך כ-30 יום מביצה ועד בגרות היא ניזונה מנוזלי הגוף של כנימות אלו, לא משנה באיזה שלב התפתחותי נמצאת הכנימה. מומלץ לתת תנאי גידול של 22-25 מעלות וכ- 70% אחוזי לחות על מנת שהחיפושיות יתפקדו ויצודו את טרפם בזמן הכי אידיאלי ובמהירות. כדאי לפזר את החיפושית במקומות בהם התגלו הכנימות. להשלמת פעולת ההדברה אפשר להשתמש גם בצרעות. אמנם החיפושית אינה מבחינה בין כנימות בהם גדלה ביצת צרעה ובין אלה שלא אך בשלבים מתקדמים יותר לחיי ביצת הצרעה, אין החיפושית נמשכת לגולם והיא תרה אחר כנימות נוספות. יחדיו ההדברה הביולוגית תהיה הכי קרובה למושלמת שאפשר. חשוב להשמיד קיני נמלים בקרבת חלל הגידול ולא לאפשר כניסת נמלים. אלו האחרונות מספקות מזון לכנימות, משנעות אותן ממקום למקום ומגנות עליהם מפני החיפושיות. חשוב לדעת כי בשלבי התפתחות מוקדמים של המושית היא מכוסה במעין שעווה לבנה, אל תתבלבלו ותשמידו את המושית.

>

מושית

כל שעליכם כמגדלים לעשות הוא להתאים בין המזיק שיש לכם לבין אויבו, לוודא כי תנאי הגידול מתאימים ומאפשרים את חיי המדביר, ואז פשוט לתת למדביר לעשות את עבודתו ביעילות ובמהירות.

הדברה נעימה ובהצלחה