השקייה נכונה – מבוא
כידוע, צמחים צריכים לשתות נוזלים על מנת לשרוד ולגדול.
השקיה הינה לכאורה תהליך פשוט שלא צריך להקדיש לו מחשבה רבה, אך בפועל השקיית יתר וחוסר השקיה הם הגורמים השכיחים ביותר לכשלונות בקרב גננים מתחילים, ולכן נענה על מספר שאלות בנושא:
מתי כדאי להשקות?
כעיקרון מועד ההשקיה תלוי בגודל העציץ, בגודל הצמח, ובטמפרטורה והלחות במרחב הגידול.
בד"כ נוהגים להשקות פעם או פעמיים בשבוע, לעיתים, במידה ורמת הטמפרטורה גבוהה במיוחד והצמח גדול יחסית ניתן להשקות כמעט מדי יום.
הדרך הטובה ביותר לבדוק אם הגיע זמן ההשקיה היא לבדוק את יובש האדמה: ניתן להחדיר מקל דק/שיפוד ארוך לעציץ (רצוי לעומק של כ-10 ס"מ) ובמידה והאדמה יבשה ניתן להשקות את הצמח.
כמו כן ניתן לזהות כי הצמח צמא עפ"י צניחה קלה של העלים התחתונים (במידה ולא משקים בשלב זה, בהמשך כל הצמח יראה מצומק והעלים יצנחו, לאחר מכן הצמח יתחיל לנבול בהדרגה).
דרך נוספת לדעת האם יש צורך להשקות את הצמח היא עפ"י תחושת משקל העציץ – יש לבדוק את משקל העציץ מיד לאחר השקיה. כעבור מספר ימים, כאשר האדמה יבשה, לבדוק שוב את המשקל על מנת לקבל תחושה כללית בנוגע למשקל העציץ כאשר הצמח צמא. כך ניתן לדעת במועד מאוחר יותר אם צריך להשקות או לא.
השקיה נכונה – איך משקים?
יש להשקות בעדינות ובקצב איטי, ולפזר את נוזל ההשקיה באופן אחיד על פני כל אדמת העציץ. כאשר רואים כי מים מתחילים לבצבץ בתחתית העציץ יש להפסיק להשקות על מנת להימנע מהשקיית יתר, אשר גורמת נזק רב לצמח.
כיצד מטפלים בהשקיית יתר?
בעיה נפוצה, בעיקר בקרב מגדלים מתחילים, היא השקיית יתר.
על מנת למנוע את הנזק שעשוי להיגרם מכך (חנק של השורשים אשר מונע מהם לקלוט חמצן) יש לוודא כי בעציצים בהם עושים שימוש קיימים חורים בתחתית, כיוון שאחרת מי ההשקיה אינם יכולים להתנקז והשקיית יתר תיגרם ובמהרה.
השקיית יתר – טיפול ומניעה
בנוסף יש לוודא כי בעת ההשקיה לא משקים יתר על המידה (כלומר משקים בזהירות עד שמבחינים שהמים מתחילים לטפטף מחורי הניקוז).
השקיית יתר מאופיינת בקצוות עלים מכופפים כלפי מטה, העלים מקבלים קשת עגולה כלפי מטה (ולפעמים נפוחים מעט) ונגרם עיכוב בגדילת הצמח.
על מנת לטפל בבעיה יש לשים את העציץ במקום חמים יותר, על מנת לזרז את התאדות המיים והתייבשות האדמה. במקרה כזה אין להשקות בכלל עד להתאוששות הצמח!