מאמר בנושא זרעים בשיטה אורגנית והידרופונית
זרע, כמושג בבוטניקה, מתייחס לאחד האיברים של מערכת הרבייה שבצומח. הזרע נחשב לתוצר הסופי של מערכת הרבייה המתוחכמת ביותר שבצומח ואף ניתן למצוא קווי דימיון משיקים בינה לבין מערכת הרבייה האנושית
הזרע נוצר כתוצאה מזיווג בין צמח זכרי לצמח נקבי. הזכר מפרה את הנקבה בעזרת האבקנים המצויים בו, כך שאלו מפרים למעשה את הזרע שלרוב נמצא בתוך הפרי. ברגע שהזרע מוכן, הוא נופל לאדמה ומשם מתפתח צמח חדש לגמרי. אין מדובר בנביטה מיידית אלא זן הצמח יקבע מתי יש צורך בהתפתחות צמח חדש מן הזרע – ישנם זרעים אטומים למים שיש ביכולתם להישטף עם מי הגשמים ובכך להתרחק מהצמח המקורי, ישנם זנים הנכנסים לתרדמת ורק כאשר הטבע מכריז כי הגיעה שעתם אזי הם נובטים, יש זרעים המכוסים שערות המשמשים ככנפיים למעוף ברוח, ישנם זנים הנפתחים רק לאחר שריפה, אחרים נאכלים על ידי בעלי חיות וצומחים לאחר הפרשות הצואה, ישנם זנים שנצמדים לחיות אחרות בעזרת ווים וזיזים שעל שטחם, ועוד דרכים רבות. הזרע ינבוט רק לאחר שיתאים עצמו לסביבה החדשה בה הוא נמצא או כאשר ימצא סביבה חדשה הנוחה להתפתחותו התקנית. המדהים הוא, שהצמח יכול לזהות מתי התנאים אידאליים להתפתחותו ורק אז להיפתח.
מתחת לקליפתו של הזרע, בין נוזלי שימור שונים כגון עמילן, שומן וחלבונים, נמצא העובר אשר מורכב משורשן אשר מתפתח וגודל ואחראי להתפתחותם של שאר השורשים ומנצרון אשר אחראי על התפתחות הגזע, הענפים והעלים.
לזרע גדלים שונים, כאשר הגודל קובע את אופיו ודרך התנהגותו בטבע. ככל שהזרע קטן יותר, כך נוזלי השימור שבו מועטים והוא זקוק למקור מזון חיצוני בכדי להתפתח כראוי, לכן הוא מפתח מין התנהגות טפילית לגבי צמחים אחרים ומנצלם בכדי להתפתח. מדובר בניצול מקורות המזון, של מצע הגידול, חום ואור. ככל שהזרע גדול יותר, כך ביכולתו להסתמך על עצמו בכל הקשור לנביטתו ולצמיחתו. לרוב הזרעים הגדולים יופיעו במקומות טרופיים בהם אחוזי לחות וטמפרטורה גבוהים – לדוגמא הקוקוס המהווה למעשה גם את פרי העץ וגם את הזרע.
ברגע שכל התנאים הבשילו, הזרע יכנס לתהליך הנביטה, כלומר יתחיל להתפתח ולצמוח. לרוב, מים יחדרו דרך קליפת הזרע אל העובר היושב בנוזל השימור. המגע עם המים יפעיל את מערכת הצמיחה של הזרע אשר תתחיל עם התפתחות השורשון אל תוך האדמה. ברגע שהשורשון התחזק מעט, הנצרון מתחיל גם הוא להתפתח כלפי מקור האור (שמש, מנורה, וכו') ויצר את גבעולו של הצמח.
זרע נמצא באדמה זקוק לכמויות חמצן, לאור, למים, והם חשובים מאור להתפתחות נאותה של הצמח. את הזרע יש להטמין בערך בשני שליש גובה של העציץ/אדנית או עד 10 ס"מ בגינה.
להתפתחות אידיאלית של הזרע, מומלץ לשמור על טמפרטורה של 22-24 מעלות בשבוע הראשון לשתילה. טמפרטורה זו הינה אידאלית לפירוק האנזימים והמינרלים השונים להם זקוק הזרע.
חשוב שלא להשקות יתר על המידה את הזרע שכן, כמו תינוק, לא כל מערכותיו פועלות וקיבולתו קטנה. השקיית יתר כמוה כלהטביע את הצמח והוא ייחנק וימות. לעומת זאת, חשוב שלא להשקות פחות מידי בכדי לא ליצור מחסור במינרלים להם זקוק הצמח בימי נביטתו. בין הצמחים העמידים ביותר לטעויות של מתחילים ועודף השקייה ניתן למצוא את השמיר, החמנייה והעגבנייה. מדובר בצמחים סלחניים לטעויות ולכן מומלץ להתחיל איתם
מומלץ להשתמש בJIFFY – או בצמר סלעים (ROCKWALL) לתהליך ההנבטה.
את הזרע יש להניח בעדינות בתוך מצע הגידול שנבחר ולשמור אותו לח (בעזרת מרסס מים) עד להופעתם של שניים שלושה שורשים. במצב זה, אפשר להעביר את הצמח לעציץ קטן (פחות מחצי ליטר) או לגביע (קוטג', דני, וכו'). גם כאן חשוב לשמור על השקייה מתאימה ועל טמפרטורה מעל 22 מעלות ועל אחוזי לחות גבוהים ככל האפשר (לדמות אקלים טרופי האידיאלי להתפתחות זרעים).
ישנם זרעים אשר לפני זריעתם יש להשרותם במים לילה שלם (שימו לב לטמפרטורת המים, שתהיה מעל 20 מעלות) כגון במיה, פטרוזיליה ואספרגוס.
ישנם זרעים שיש לשרוט אותם באופן קל בכדי שינבטו שכן הם בעלי קליפה קשה מאוד. אלו זרעים כגון התורמוס, האפונה הריחנית, ועוד.
ישנם זרעים אשר מומלץ דווקא לקרר לפני השתילה בכדי להתאימו לעונת הנביטה. כל שלעשות הוא להחזיק את הזרע במקרר בתוך קופסא קטנה עם קצת אדמה או כבול. מדובר בצמחי כמו כרוב, לבנדר, רקפת ועוד.
חשוב לשמור על הזרעים אשר לא נשתלו במקום יבש, חשוך ואטום לאור. הדבר מדמה את מצבו הטבעי של הזרע כל עוד לא הבשילו התנאים להנבטתו.
להלן הסברים קצרים על רוב סוגי הזרעים הנמכרים באתר:
שומר: יש לגדל את השומר בנפרד מגידולים אחרים.
משתן,מגביר פעילות כיס המרה, מפחית חום, כאבים, קוטל חרקים מיצוי נוזלי של עלי השומר משמש לקשיים בעיכול, צרבת, תסמונת המעי הרגיש, כאבי בטן, ברונכיט.
מלפפון: מלפפון הוא ירק פופולרי שמרבים להשתמש בו ברפואה העממית להורדת חום
עשיר בוויטמין C ואפשר להשתמש בו לטיפולים חיצוניים. חיוני לקרישת הדם ותורם לחוזק העצם ואשלגן,מלפפון מכיל כלורופיל המגן מפני חומרים מסרטנים, מכיל ויטמין K.
עגבנייה: עגבנייה היא פרי וירק ממשפחת הסולניים, בהבשלה צבעה לרוב אדום, למרות שישנם מינים צהובים. טעמה מיוחד והיא בעלת ערך תזונתי רב. מתאים לכל סוגי הבישול בעגבנייה 15% ויטמין A, 35% ויטמין ו-2% ברזל. רסק עגבניות מסייע בשמירה על הלב
פלפל אדום: פרי מזן מתוק עד חריף באופן מתון שתורבת מפלפל צ'ילי ממשפחת הסולניים. פירות הפלפל הם עגולים או מאורכים בצבע אדום. פלפל אדום עשיר בבטא קרוטון, ויטמין, A ויטמין C, ויטמין 6B וויטמיןE . לפלפל האדום יש היכולת למנוע מחלות.
גזר: (שם מדעי: Daucus Carota sativus) הוא ירק שורשי, תת-מין של גזר הגינה ממשפחת הסוככיים, אשר מאופיין בצבעו הנע בין כתום עז ללבן וכן במרקמו קשה ופריך. ערכו התזונתי רב.
תירס: צמח התירס הוא חד-שנתי ומגיע לגובה של כ-2.5 מטר. התירס משמש למאכל לאחר בישול או צלייה, להכנת פופקורן, קורנפלקס, קמח תירס, שמן, אלכוהול ולמאכל בהמות. תה שערות התירס משמש לחיזוק שלפוחית. השתן לטיפול בבעיות כליות ובלוטת הערמונית.
עגבנייה שרי: עגבניית שרי היא זן מוקטן של עגבנייה בעל פופולריות הולכת וגדלה, בעיקר כחטיף, בסלטים וכקישוט לאוכל. מתאים לכל סוגי הבישול בעגבנייה 15% ויטמין A,35% ויטמין ו-2% ברזל. רסק עגבניות מסייע בשמירה על הלב
בצל: בצל (באנגלית bulb) הוא איבר אגירה תת-קרקעי הקיים בצמחים מסוימים. הבצל אוגר מים וחומרי מזון בעונה הגשומה, ומאפשר לצמח לנצלם במשך העונה היבשה.. מקור טוב לויטמינים מסייע בהורדת לחץ הדם, מחזק את המערכת החיסונית
חציל: ירק מאכל נפוץ בצבע סגול או לבן ממשפחת הסולניים. בעל מרקם ספוגי. מקורו בהודו ובסרי לנקה. מכיל חומרים הנלחמים בכולסטרול וויטמינים רבים
פטרוזיליה: מנטרל ריחות פס, סחיטת מיץ העלים וטפטוף מעט מהנוזל המתקבל, על מקום עקיצת חרקים תביא הקלה מהירה, עוזרת בטיהור מערכת כלי הדם הצטברות נוזלים והשמנת יתר
כוסברה: לזרעים גם סגולה רפואית – הם ממריצים ומפיגים גזים במעיים. הגד עשיר בפיטוכימיקל הנקרא קוריאנדרול הנחשב למסייע במניעת סרטן, מכיל phthalides, flavonoids, carotenoids coumarines, terpenoids, polyacetylenes ופיטוכימיקלים נוספים, לרבים מהם סגולות מונעות סרטן.
כובע נזיר: כובע הנזיר מומלץ לזריעה בסתיו, בחדשים ספטמבר-דצמבר, בשמש מלאה עד חצי-צל. ככל שכובע הנזיר חשוף יותר לשמש כך הוא מצמח יותר פרחים, והעלים גדולים יותר. הצמח נובט וגדל לאורך החורף, ומקיים מחזור פריחה שראשיתו בינואר וסופו בתחילת מאי. כובע הנזיר מפיק זרעים רבים וגדולים, ובדרך כלל אין צורך בזריעה יזומה נוספת בשנה שלאחר הזריעה הראשונה.
במיה: הבמיה היא צמח מאכל ממשפחת החֶלמיתיים, שמקורו באזור אתיופיה של ימינו. במיה היא צמח חד-שנתי, המגיע לגובה של שני מטרים, העלים הם רחבים בגודל של 10 – 20 ס"מ. התרמילים נאכלים כאשר הם מבושלים. טוב לתבשילים, מהווה מקור עשיר למגוון ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים הקשורים בהפחתת הסיכון למחלות לב , כלי דם וסוכרת.
אבטיח: האדום שבאבטיח מקוקו בפיגמנט "ליקופן", נוגד חימצון התורם להפחתת מחלות לב וכלי דם , האבטיח מכיל גם ויטמין C מלבד אכילת הפרי ניתן לקלות את זרעי האבטיח השחורים או הלבנים להכנת פיצוחים וכן להפיק מהם שמן מאכל. זן אבטיח הגרעינים הנפוץ בארץ נקרא מללי
דלעת: זרעי הדלעת מכילים: חלבון ,סיבים,ברזל,נחושת, מגנזיום,מנגן וזרחן חומצה פולית וויטמין 3B. צריכת זרעי דלעת עשויה להקטין את הסיכון לחלות בסרטן הערמונית, טיפול בדלקות דרכי השתן דיכאון ודלקת הערמונית.
אפונה ריחנית: פרח נוי לגינה. מטפס עונתי חורפי-אביבי. פורח בשלל צבעים. ריחני מאוד, מתאים לקטיף. שמש מלאה או חצי יום שמש. ניתן לשתול או לזרוע במספר מועדים כדי לקבל פריחה ממושכת יותר
צנונית: החלק האכיל הפופולרי ביותר של הצנון הוא החלק דמוי הלפת הגדל מתחת לאדמה, אך כל הצמח אכיל והחלק העליון יכול לשמש כירק עלה. קליפתו של הצנון יכולה להיות בצבעים רבים
רוקט: מתאים לסלטים, טוב לחיזוק הגוף. מתאים לזריעה בכל עונות השנה.
פלפל חריף: מכיל ויטמין A, ויטמין C, ברזל, סידן וחלק מקבוצת ויטמין B משמש לטיפול באסטמה, חום , שפעת והפרעות עיכול. מתאים לזריעה בכל עונות השנה.
שמיר: מצוין לסלט, עשיר מאוד בסידן, מעורר תאבון , מגביר חלב במניקה ומקל על גוש בשדיים. ניתן לזריעה בכל עונות השנה.
קישוא: מתאים לכל סוגי הבישול. מכיל ויטמין C. נוגדי חימצון ומגנזיום התורם לחוזק העצם, למניעת יתר לחץ דם, מחלות לב וסכרת.
מרוה: מרווה הרפואית מורידה חום, מקטינה לחץ דם,מסדירה פעולות מעיים, מחטאת ומקלה בהצטננות.
שעועית ירוקה: מכיל ויטמינים וברזל טוב לסלטים ותבשילים. מקור לסיבים תזונתיים.
חמנייה: הזרעים עשירים בחלבון, פחמימות, שומן וויטמינים משמש גם כפרח נוי מרכזי בגינה
עירית: העירית עשירה בסידן, אשלגן, ויטמין A, ויטמין C צריכת העירית תועיל לחיזוק הציפורניים והשיניים.
טימין: ניתן לזריעה בכל עונות השנה, מקל על שיעול, חום, פעילות מעיים, כאבי גרון ונדודי שינה. העלים משמשים תבלין למאכלי בשר, סלטים, פיצות, מרקים ודגים.
סלרי: מכיל סידן ברזל אשלגן ויטמיןC ויטמין E וחומצה פולית. מועד זריעה כל השנה .
סלק: עשיר בסידן אשלגן ויטמין A ויטמין B חומצה פולית ,זרחן , סידן , ברזל מגנזיום אשלגן ועוד. מועד זריעה כל השנה. מעודד יצור תאי דם לבנים. מייצב את רמת החומציות בגוף. מחזק את המערכת החיסונית.
חסה אדומה: מפחית את רמת הסוכר בדם, ממריץ את מחזור הדם ומסייעת להפחתת כולסטרול. מכיל סיבים ומבחר חומצות אמינו. מרגיע את דרכי העיכול.
רידיקיו: מפחית את רמת הסוכר בדם, ממריץ את מחזור הדם ומסייעת להפחתת כולסטרול. מכיל סיבים ומבחר חומצות אמינו .
חסה: מפחית את רמת הסוכר בדם, ממריץ את מחזור הדם ומסייעת להפחתת כולסטרול. מכיל סיבים ומבחר חומצות אמינו .
היביסקוס אדום: חליטת פרחי ההיביסקוס עוזרת בטיפול בדלקת שלפוחית השתן ולבחילות והקאות. מועד זריעה אביב קיץ.
מלון: מכיל ויטמין C ואשלגן
ברוקולי: הגבעול עשיר בוויטמין C , B ועוד. כמו כן מכיל אשלגן וזרחן ולכן נחשב בריאותי
מליסה: משפרת זיכרון, אנטי דיכאונית, מומלץ לשימוש בחליטה. מסייעת בהורדת חום, גזים במעיים, לחץ דם ובכלל נחשבת כבעל יכולות הרגעה. מועד זריעה כל השנה.
בזיליקום: משפר את זרימת הדם והעיכול. באופן חיצוני משתמשים בבזיליקום. כדי להרגיע עיניים אדומות ולהקל על גירוד בעור. מכיל חומרים אנטי-בקטריאליים, , להגנה מפני עששת וכמשחת שיניים, וכן לטיפול בכאבי ראש וגזים.
תרד: צמח חד שנתי בעל עלים ירוקים הניתנים למאכל ומשמשים כצמחי מרפא. מכיל כמות גדולה של נוגדי חמצון, ויטמין , ויטמין A, ויטמין C, אבץ וחומצות פוליות. עשיר גם בסידן ובברזל אך ספיגתם איטית בגוף. אידיאלי לגידול אורגני שכן זהו צמח קל לגידול, תפוקתו גדולה ועשיר ברכיבים תזונתיים הנחוצים לאדם. ייחודו של הצמח הוא בטעמו המשתנה לפי העונה – באביב הוא מחזיק בטעם עדין ומתאים לסלט בעוד בקיץ טעמו מתוק יותר והוא מתאים גם לפשטידות ומאפים, מה גם שהוא מזין יותר בתקופה זו. יש לשמור על מצע גידול מאוורר כדוגמת קוקוס-פרלייט ויש להימנע מהעברת הצמח בין עציצים שונים שכן הוא רגיש למעברים שכאלו, יש לשותלו בבית הגידול הסופי . דישון אורגני יאיץ את קצב גדילתו של הצמח וישפר את טעמו ובייחוד בדשן עתיר חנקן (N). יש להשקות בשפע את הצמח. חשוב לשמור על תקופת גידול בת 6 שבועות לפחות בה הצמח אינו חשוף לאור. כצמח מרפא הצמח טוב לטיפול בהאטת הזדקנות האור, בשיפור המערכת העצבית ופעילות המח, מקטין את הסיכון למחלות לב, ומעכב נזקים גופניים הקשורים למחלות כמו פרקינסון ואלצהיימר.
תורמוס כחול: מפרחי הבר היפים בארץ. בעל פרחים כחולים גדולים ומתנשא לגובה של עד 60 ס"מ לערך. ללא צוף. תהליך האבקה מתבצע עצמאית או בעזרת חרקים. פורח היטב באדמה עמוקה ואוורירית ולכן מתאים לגידול אורגני. בעל סגולות מיסטיות של טיהור הסביבה בה הוא גדל. שיא פריחתו בסוף חודש פברואר ותחילת חודש מרץ. גרעיני הצמח ניתנים למאכל וקיימות עדויות לשימוש בתורמוס כמאכל עוד בימי המשנה וטעמו דומה לטעם האפונה, עשיר בויטמינים ובעיקר חלבונים. חשוב להרתיח טוב במים לפני האכילה. זקוק לכמה שיותר אור בכדי לפרוח. כמו כן, לצמח סגולות מרפא ומומלץ לצריכה על ידי חולי סכרת מסוגים שונים שכן הצמח מגביר את קצב ייצור האינסולין תוך עיכוב ספיחת הגלוקוזה בדם ובכבד. בנוסף שימוש בזרעי הצמח עוזר בטיפול בצרבות, בגירוש תולעים במערכת העיכול ובשבירת עצירות
כרוב: ירק מאכל המבשיל בין 50 ל-80 יום. ככל שהירק מבשיל מוקדם יותר, כך יהיה קטן יותר וזמין למאכל מיידי מהר יותר. ניתן להנבטה בחממה ובגידולי גינה. הירק זקוק לטמפרטורה נמוכה יחסית ולכן יש לדאוג לסביבה שכזו לאורך כל חודשי השנה. כרוב הינו ירק בעל ערך קלורי נמוך יחסית ולכן מומלץ להוסיפו לתפריטי דיאטות הרזייה. הכרוב עשיר במינרלים כגון סידן ואשלגן, גופרית, סיליקה, מגנזיום וברזל. כמו כן בויטמינים A, B, C ו-E.. ניתן להשתמש בעלי הכרוב כפדים ותחבושות להורדת נפיחויות בגוף וכן ניתן להשתמש במיץ הכרוב לצורך ריפוי כיבי קיבה שכן הוא עשיר בחומצות אמינו. מומלץ לגידול אורגני.
לוע הארי: צמח עשבוני בעל קצב צמיחה מהיר, המניב פרחים בצורת פה של חיה ומכאן שמו. מופיע בטבע בעיקר בפריחה בצבעי ארגמן, ורוד וצהוב, אך ישנם מינים מתורבתים בצבעי לבן, אדום כתום ועוד. פורח בסוף אפריל-תחילת מאי ולכן מומלץ לשתילה בסוף אוקטובר בזנים החד שנתיים. בזנים הרב שנתיים זמן הזריעה אינו משנה. הצמח עצמו מפיק זרעים אשר נופלים לאדמה וניתנים לשתילה מחדש, כך למעשה הוא שורד בטבע. שיא פריחתו הינה לכל אורך הקיץ במידה ומשטר המים בו הוא נתון הינו ברמה נאותה. הצמח עמיד בטמפרטורה נמוכה יחסית ואינו זקוק לאדמה רבה. מתאים לגידולי נוי אורגניים או הידרופוניים. ניתן לקטום את קצותיו של הצמח בכדי לעודד צמיחה שלו. גובהו המירבי כמטר אחד. ברפואה האלטרנטיבית משתמשים בצמח להכנת משחות לטיפול בבעיות עור שונות.
סלסלי כסף: ידוע גם כ-מללנית ריחנית. צומח כל השנה,פריחתו ריחנית ביותר, בעל גווני סגול, לבן, ורוד וקרם, כאשר הזן הלבן (מזכיר גם מטבעות כסף ומכאן שמו) הינו הזן החזק מבין הזנים הקיימים. שיא פריחתו הינו בסוף האביב כך שמומלץ לשתילה בחורף מצד אחד ומצד שני הצמח פורח גם בחורף כך שמתאים לשתילת קיץ. מתנשא לגובה מירבי של 20-30 ס"מ. זקוק לרמת השקייה בינונית בזנים הלבנים ומכאן חוזקו. הצמח מזריע את עצמו כך שבקלות רבה יכול לכסות את שטח גידולו. מומלץ לשתילה באדניות ובעציצים. סלסלי כסף רגישים מעט לחום וללחות ולכן יש לשמור עליהם מפני נזקי מזג האוויר בעזרת השקיה הידרופונית (טפטפות). ידוע כאהוב על פרפרים.
עלי בייבי: תערובת של עלי מאכל צעירים, בד"כ רוקט, גרגיר נחלים, עלי חרדל וסלק עלים או תרד. מודבר בצמח עלים שמקורם ביפן מתאים לשתילה כל השנה. זקוק לכמה שיותר שמש בכדי להניב כמה שיותר עלים. מומלץ להשאיר את האדמה תמיד לחה. כתוצאה משתי סיבות אלו, גידול אורגני או הידרופוני הינו אידיאלי. מתאים להכנת סלט או למצע הגשה. תכונותיהם ומרכיביהם השונים של העלים, ובעיקר של עלי החרדל עוזרים בשמירה על משקל, ויסות לחץ הדם, האטת השפעות הזקנה על העור, ובניקוי רעלים מן הכבד.
פיגם: נקרא גם רוטה שפירושו "חזק". שיח ירוק עד הצומח לגודל של עד מטר, בעל פרחים גדולים בגוונים שונים. פורח מאמצע החורף ולאורך כל האביב. הצמח זקוק לכמה שיותר אור בכדי לגדול ולפרוח. ריחו החריף של הצמח משמש כדוחה חרקים אך פריחתו מרהיבה ומלהיבה, רק זחלי הפרפר זנב-הסנונית, שהוא אחד מהפרפרים היפים של הארץ, מסוגלים לאכול מעלי הפיגם בלי לסבול מהרעל. בכדי לשמור על בריאותו התקינה של הצמח חשוב לשמור על ניקוז אגן הגידול ולכן מתאים לגידול הידרופוני במערכת סגורה. בתרבויות רבות, הצמח משמש כקמע המגן בפני עין הרע ורוחות. כצמח מרפא, הוא מכיל שמן אתרי ואנטי-אוקסידנטים העוזרים נגד כאבי ראש ופרקים, שיעול, דלקות אוזניים ועיניים, מתאים לטיפול חיצוני בכל סוגי הפטריות, מכיל נוגדני קרישת דם וכן משמש כתרופה נגד כינים בשיער. כצמח מאכל הוא משמש לתיבול כבישות ובעיקר של כבישת זיתים. אסור בשימוש לנשים בהיריון
ציפורני חתול: ידוע גם כקלנדולה. זהו צמח עשבוני הניתן למאכל , בעל פרחים צהובים או כתומים והוא צמח רב שנתי (אם כי קיימים גם זנים חד שנתיים). מדובר בצמח חזק, עמיד לקור וקל לגידול. מתאים לזריעה באביב ולשימוש בכל מצע גידול ובכל שטח גידול. ככל שרמת הניקוז גבוהה וכמות האור חזקה יותר כך נקבל צמח חזק יותר ולכן אידיאלי לגידול בשיטה הידרופונית. מפיק פרחים שלשונותיהם כפופים כלפי מטה המקנה לפרח מראה של ציפורן החתול ומכאן שמו. כצמח מרפא הוא בעל תכונות רפואיות רבות ומגוונות – עוזר בהפחתת כאבים, מכיל אנטי-אוקסידנטים טבעיים, פועל כנגד זיהומים ויראליים, חיידקיים ופטרייתיים, מווסת פעילות הורמונלית בכאב מחזור, עוצר דימומים קלים ובינוניים, עוזר בטיפול בכיבי עור, פטריות שמש, אקזמה, מזרז את החלמה מפצעים ודלקות שונות בחלקי גוף רבים כמו עיניים, אוזן וגוף, ועוד. אסור בשימוש לנשים בהיריון. עלי הכותרת עשירים בוויטמין A ובוויטמין C. מכיל 37% חלבון(!!!). משמש כתחליף לזעפרן. במטבח הצמח מתאים לתיבול מרקים, עוף ובשר.
דלפיניום: ידוע גם כדורבנית. צמח שפריחתו גדולה וגבוהה ומגיעה עד לכדי מטר וחצי, בעלת פרחים בשלל גוונים, פרחיו חזקים ועמידים וניתן להניחם באגרטלים לתקופה ארוכה יחסית. מתאים לשתילה באביב, במקום חשוף לכמה שיותר שעות אור אך מוסתר מפני רוח. יש להשקות את הצמח בכמות גדולה, במיוחד בקיץ. יש לדאוג לניקוז טוב של מצע הגידול. דישון הצמח עוזר בגדילה וביצירת פרחים גדולים כך שהצמח מתאים לגידול הידרופוני. יש לש מור על מצע גידול לח לכל אורך חיי הצמח. מדובר בצמח שצריכתו בכמות גדולה כצמח מרפא הינה מסוכנת לאדם אך כמות קטנה ותמציתית הינה טובה לטיפול באסטמה ובדלקות עיניים. יש להקפיד על מינונים במידה ומשתמשים בצמח למטרות רפואיות.
אכינצאה: צמח רב שנתי השייך למשפחת החמניות אך ייחודו בעלי הכותרת שלו אשר נוטים כלפי מטה. מתנשא לגובה של מטר וחצי. נחשב לאחד מהצמחים המחזקים משמעותית את המערכת החיסונית. הוא מביא לגדילתם של מספר תאי החיסון בגוף וכן לעלייה במספרם של כימיקלים חיוביים אחרים בגוף כך שכל המערכת החיסונית עובדת טוב יותר. כתוצאה מכך, מורגשת הקלה המחלות כרוניות וכן תהליך ההחלמה ממחלות ויראליות ומחלות זיהומיות מהיר באופן משמעותי. מתאים לטיפול באקנה ובדלקות חניכיים. הצמח רגיש לקרקע לחה מידי ולכן יש לשמור על ניקוז טוב של מצע הגידול. מתאים לגידול אורגני שכן הצמח מגיב היטב לדישון ומה גם שהוא משמש כ"אנטיביוטיקה של הטבע". חשוב לחשוף את הצמח לכמות אור מרבית וכן לשמור על שטח הגידול נקי מעשבי בר וגידולים אחרים, הצמח לא מגיב לטוב לסביבה שכזו.
הנבטה עם שימוש ב- SEED BOOSTER