הנבטה בגיפי (JIFFY)

ייחורים והנבטה

הנבטה בגיפי (JIFFY)


ציוד דרוש ציוד דרוש:
– זרעים
– "ג'יפי" (jiffy) – בכמות לפי מספר הזרעים
– קופסת ההשרשה
– פרלייט
 רסס מים / שפריצר

– עציץ קטן ( טורפדו )   בכמות לפי מספר הזרעים

כעיקרון, תהליך ההנבטה הינו תהליך טבעי ופשוט (מבחינת המגדל), אשר עשוי להימשך בין יום אחד לשלושה שבועות. 
יש להשתמש בזרעים חדשים טריים (רצוי עד גיל שנה), שנשמרו בסביבה יבשה ובטמפרטורת החדר או בטמפרטורה נמוכה יותר (זרעים נשמרים לאורך זמן רב יותר, עד מספר שנים, במידה ואוחסנו בטמפרטורה נמוכה של 5- 10 מעלות ובסביבה יבשה) על מנת לקבל תוצאות טובות.
 

הערה ישנן שיטות רבות להנבטה ונציין כאן שיטת הנבטה ב "ג'יפי" (jiffy) שהיא פשוטה יחסית: השיטה המועדפת ובעלת התוצאות וסיכויי ההצלחה הטובים ביותר היא להנביט באמצעות "ג'יפי" (jiffy) .

ה"ג'יפי" (jiffy) הינו בעל יחס גבוה של אויר (אשר הינו חשוב מאוד ליצירת שורשים והתפתחותם), ולפיכך ניתן להשריש בו ביעילות רבה.
מומלץ להשרות את ה"ג'יפי" (jiffy) תחילה במים (רצוי מים בעלי pH בגובה 6.0-6.5) במשך 10-20 דקות. לאחר מכן יש לאפשר "ג'יפי" (jiffy) להתייבש במשך מספר דקות,  כך שיישאר לח באופן אחיד אבל לא רטוב מידי.
בשלב זה ניתן כבר להכניס לתוך ה"ג'יפי" (jiffy) את הזרע כעומק של כסנטימטר (בכל "ג'יפי" (jiffy) יש להכניס זרע אחד).
כעת לאחר שהכנסנו את הזרעים ל"ג'יפי" (jiffy)  יש להניח את כל ה "ג'יפי" (jiffy) בקופסת השרשה  ולרסס מים רק על הדפנות הפנימיות של קופסת השרשה ולסגרו את התריסים (מומלץ לשים שכבה דקה של פרלייט בתחתית קופסת ההשרשה).
יש לרסס פעם עד פעמיים ביום על הדפנות הפנימיות של קופסת השרשה ולפתוח את התריסים למספר דקות פעם ביום (חשוב מאד שהלחות בקופסת ההשרשה תהיה כמה שיותר גבוה).
 
חשוב לשמור על כך שלא יהיו מים בתחתית קופסת ההשרשה אשר יכולים לגעת בתחתית ה"ג'יפי" (jiffy) .
לאחר מספר ימים (בין יום אחד לשלושה שבועות) הנבט יצא מה"ג'יפי" (jiffy)  ותראו שורשים יוצאים מה"ג'יפי" (jiffy)  .
 
כאשר יש לפחות 4 שורשים שיצאו מה"ג'יפי" (jiffy)  יש לשתול את ה"ג'יפי" (jiffy)  כולו בעציץ  (אין צורך להוריד את הרשת של ה"ג'יפי" (jiffy) ).
מומלץ לשתול את ה"ג'יפי" (jiffy)  בעציץ קטן (טורפדו ) לכמה ימים עד גובה 10 ס"מ ואז לעביר לעציץ גדול יותר .
 
הערה הערהיש לשים זרע אחד בכל עציץ, על מנת להקל על העברת הצמח לעציצים אחרים בהמשך ולמנוע נעילות שורשים והתמודדות של מספר צמחים על אותו המזון שבעציץ.