תאורה מקצועית

תאורה

תאורה מקצועית לגננות פנים, מדוע וכיצד ?

צמחים זקוקים לאור בשביל לבצע את תהליך הפוטוסינתזה על מנת לגדול, להפריח ולהניב פרי. השמש, בהיותה מקור האור הטבעי של הצמחיה בכדור הארץ היא הפתרון הטוב ביותר לכך אך כיום ישנם גננים רבים שלהם אין מרפסת או גינה (בעיקר בערים הגדולות), אבל ממש רוצים לגדל ירק, עשבי מאכל ומרפא (בארון או בחדר) וחייבים למצוא, לשם כך, תחליפים מלאכותיים לאור השמש.

בניגוד לתפיסת האור של העין האנושית, הנורות שאנו מכירים (נורות ליבוי או הלוגן) כלל אינם מתאימות לגידול צמחים, בעיקר בגלל שספקטרום (טווח הצבעים) באור הנפלט מהם אינו דומה לספקטרום של השמש אבל גם מכיוון שעוצמת התאורה הנפלטת מהם, בהשוואה לכמות החשמל הנצרכת אינה יעילה, ומרבית הצמחים דורשים עוצמת תאורה גבוה יחסית על מנת להתפתח כהלכה.

צמחים הגדלים באור ליבוי (נורה רגילה) או הלוגן, יהיו חלשים, לא יגדלו כראוי ולא יניבו פרי, לפיכך על מנת להשיג תוצאות כלשהן בגידול צמחים באור מלאכותי, חייבים להשתמש בנורות מיוחדות המתאימות לכך!

 

נסקור בקצרה מספר סוגי נורות המתאימות (פחות או יותר) לגידול צמחים:

CFL פלורסאנט נורות פלורסאנט

נורות פלורסאנט מפיקות עוצמת אור סבירה, וצמחים עשוי לגדול באופן תקין באמצעותם.

על אף זאת, נורות פלוראסנט אינן מומלצות מכיוון שנדרשת כמות אור וחשמל גבוהה לגדילה סבירה, חשבון החשמל יעלה בהתאם והתוצאות לא יצדיקו את המאמץ, למרות החיסכון, לכאורה, בעלות ההקמה.

קיימים שני סוגים שונים של נורות פלורסאנט בעלות ספקטרום שונה (פלורסאנט "חם" – arm white ו"קר" – Cool white)

נורות מסוג Cool white מתאימות בעיקר לצמחים ירוקים ואילו נורות מסוג Warm white לצמחים פורחים. יש להחליף בין הנורות בשלבי הגידול השונים על מנת להשיג תוצאות.

באופן כללי ניתן לומר כי נורות פלורסאנט מאפשרות להגיע לתוצאות שאינן מספקות, גם כיוון שנורות אלו יעילות לגידול רק ממרחק של 3-8 ס"מ מחלקי הצמח הירוקים, דבר המקשה מאוד על גידול באמצעותם.

מסיבות אלו ומסיבות נוספות, מגדלי צמחים מקצועיים מכל רחבי הגלובוס אינם עושים שימוש בנורות פלורסאנט, למעט בייחורים, בהשרשה ולצורך חיזוק נקודתי בצמח כאשר מגדלים במערכות תאורה מקצועית.

 

HPS נלג נורות לחץ גבוה  

נורות לחץ גבוה, הן הנורות המתאימות ביותר כיום לגידול צמחיה, ומפיקות עוצמת אור מעולה.

הנורות מתחלקות לשלושה סוגים עיקריים:

נורות Metal Halide: הינן נורות לחץ גבוה, המפיקות אור לבנבן, ומספקות עוצמת תאורה טובה, תוך שימוש בכמות חשמל קטנה יחסית. באמצעות נורה מסוג זה, ניתן לגדל צמחים ירוקים בצורה מוצלחת ומספקת, למעט בפריחה או ביצירת פירות, שם קיים יתרון עצום לטובת נורות HPS.

נורות HPS: הינן נורות נתרן לחץ גבוה, המפיקות אור כתמתם. הנורות מספקות עוצמת תאורה מעולה, תוך שימוש בכמות חשמל קטנה יחסית. באמצעות נורות מסוג זה, ניתן לגדל צמחים מפריחים או המפיקים פרי/ירק באופן מוצלח.

צמחים ירוקים בשלב הגדילה יגיבו פחות טוב משמעותית לתאורה זו, בהשוואה לנורת Metal Halide.

נורות Agro (ונורות אחרות ייעודיות לגידול צמחיה כגון נורות GrowLux, Green power ורבות אחרות): הינן סוג של נורות HPS שעברו שינוי על מנת שיתאימו באופן אופטימלי לגידול צמחים. נורות מסוג זה, כגון Phillips Son-T-Agro, מספקות את עוצמת התאורה הגבוהה ביותר, תוך התאמה מקסימלית לספקטרום האור האופטימלי הנדרש לצמח.

התוצאות המתקבלות בשימוש בנורות אלה הינן מהטובות ביותר והנורות מתאימות הן לצמחים ירוקים (בגדילה) והן לצמחים מפריחים או מפיקי ירק. כלומר, אין צורך להחליף נורות ! נורה אחת יחידה מסוג זה יכולה לגדל מספר צמחים בהצלחה לכל אורך מחזור הגידול.

מרבית המגדלים המקצועיים בעולם עושים שימוש בנורות משולבות ייעודיות לגידול צמחייה, כגון ה-GrowLux וה-Greenpower.
 

אופן השימוש אופן השימוש בנורות לחץ גבוה

בחירת עוצמת הנורה הרצוייה תלויה בעיקר בשטח הגידול בו נרצה להשתמש – אורכו, רוחבו וגובהו

להלן הגדלים הרלוונטיים לכל סוג תאורה:

נורות 150w: מתאימות לשטח גידול של עד 70 ס"מ אורך, 70 ס"מ רוחב ולפחות 150 ס"מ בגובה

נורות 250w: מתאימות לשטח גידול של עד 90 ס"מ אורך, 90 ס"מ רוחב ולפחות 150 ס"מ בגובה

נורות 400w: מתאימות לשטח גידול של עד 110 ס"מ אורך, 110 ס"מ רוחב ולפחות 150 ס"מ בגובה

נורות 600w: מתאימות לשטח גידול של עד 130 ס"מ אורך, 130 ס"מ רוחב ולפחות 180 ס"מ בגובה

הערה: נתונים אלו הם נתונים מומלצים על מנת לקבל תפוקה מקסימלית. ניתן לחרוג מנתונים אלו ועדיין לקבל תוצאות מעולות.

 

נורות לחץ גבוה הינן קלות לשימוש ועמידות לאורך שנים רבות. לאחר חיבור ערכת התאורה (ערכת התאורה כוללת:

משנק – Starter, רפלקטור לפיזור התאורה ונורה למערכת החשמל), כל שנותר הוא להציב את הצמחים מתחת לנורות במרחקים אופטימליים.

יש לזכור כי נורות אלו מפיקות חום רב ולכן במידה ומקרבים את הצמחים אליהם יתר על המידה עוצמת החום עשויה לגרום לנזקים קשים (בעיקר בחודשי הקיץ).

 

 

להלן טבלה לחישוב המרחקים האופטימליים של ראשי הצמח מהנורה:

טבלאת מרחק אפקטיביות נורת לחץ גבוה מהצמח