גידול בתאורה ורטיקאלית
מה זה?
תאורה ורטיקאלית פירושה הפצת האור במאונך לרצפה ובמקביל לצמח לעומת תאורה הוריזונטלית שפירושה הפצת האור במקביל לרצפה ובמאונך לצמח.
הפצת האור באופן שכזה מבטיח פיזור מקסימלי של האור המופק מן הנורה, מבטיח כי הצמחים יקבלו כמה שיותר לומנים (לומן זו יחידת מדידה לחוזק גל האור) בחדר הגידול וזאת על מנת שתהליך הפוטוסינתזה וכל שאר התהליכים הקורים בצמח בעקבות כך, יפעלו באופן היעיל ביותר, באופן בו הצמח מפיק כמה שיותר מן המזינים והחומרים המוכנסים אליו. על ידי כך אנו מבטיחים את חוסנו של הצמח, חוסן המביא עימו שיפור בכל אספקט של הצמח – יבול, טעם, ריח השמנים הארומטיים, ועוד.
איך עושים את זה?
קיימות מספר שיטות לגידול בתאורה ורטיקלית. באופן כללי, לא נתייחס כאן לשיטת הגידול או למצע הגידול בו תשתמשו כמגדלים, אלא רק לאופנים השונים של פיזור האור והיתרונות הגלומים בשימוש בתאורה שכזו.
כאשר מקור האור שלנו נמצא במאונך לצמח, כלומר בתשעים מעלות לו ומקביל לרפלקטור, כוחו וחוזקו של גל האור מתבזבז על שבירתו ברפלקטור וחזרתו כלפי הצמח. בשימוש בתאורה באופן ורטיקלי, אנו מבטיחים כי בזבוז קרני אור שכזה לא יקרה, ולכן קרני האור המופצות מהמנורה ינוצלו ישירות על ידי הצמח ולא בעזרתן של רפלקציה כזו או אחרת.
בכדי להשתמש בשיטת תאורה שכזו, יש לתלות את מנורת הגידול (נל"ג, מטאל-האליד, פלורוסנט, ועוד) במרכזו של חלל הגידול, יש למקם את הצמחים במעגל סביב מקור האור במרחק המתאים לפי סוג מקור האור ולבסוף יש לאזן את גובה מקור האור כך שהקצה היושב בבית המנורה אינו עובר את גובה הצמח הגבוה ביותר שלנו, מומלץ לכוונה כך שתהיה מקבילה לחלקו העליון של הצמח, בעדיפות לשליש העליון.
לדוגמא, אם ברשותנו חלל גידול שרוחבו מטר, אורכו מטר וגובהו שני מטרים, ומקור האור שלנו הוא מנורת נל"ג 400 וואט, נמקם את המנורה שלנו בדיוק בנקודת האמצע של הריבוע כאשר לכל כיוון יש רדיוס של 50 סנטימטרים. את הצמחים נמקם כ-25-30 סנטימטרים ממקור האור ונאזן את גובה המנורה כך שהמנורה מקבילה למעשה לשליש העליון של הצמח.
את המנורה ניתן לשים בתוך בית מנורה מתאים, ללא שום רפלקציה, אך ניתן להשתמש גם ב-COOL TUBE אשר סופג את חום המנורה (בעזרת מפוח מתאים), בייחוד בחודשי הקיץ החמים. השימוש בקול טיוב COOL TUBE מומלץ ביותר שכן השימוש בו מאפשר לצמחים להגיע קרוב יותר למקור האור מבלי שייגרם להם נזק, להפך, הם מקבלים יותר לומנים וכך אנו נהנים מצמח גדול ובריא יותר
שיטת תאורה זו מתאימה לשימוש בכל מצעי הגידול בהם תבחרו להשתמש – אדמה, קוקוס, פרלייט, הידרוטון, ועוד.
חשוב לשמור על מרחק מתאים של הצמח מהמנורה שכן מרחק קטן מידי עלול להוביל צריבת ולשריפת העלים, הפירות והפרחים, בעוד מרחק גדול מידי יוביל להתארכות הגבעולים ולהחלשתם וחוסרי מזון בצמח.
נקודה חשובה נוספת היא לדאוג כי אתם מסובבים את הצמחים שמיקמתם סביב המנורה, בתשעים מעלות מידי יום וזאת על מנת שכל צידי הצמח יזכו לחשיפה מלאה ואחידה של אור. במידה ולא תסובב את הצמחים, אז הצדדים הקרובים לאור יתפתחו באופן מרשים בעוד הצדדים הרחוקים מן האור יתפתחו לאט יותר, אם בכלל.
בשימוש ברפלקטור, לפחות מחצית מקרני האור מתבזבזות שכן הן מופצות בכיוון ההפוך מן הצמח. כמו כן, הרפלקטור, למרות שהוא דואג לפיזור אור המקסימלי האפשרי, הוא גורם לאיבוד חלק מקרני הספקטרום והחום להם הצמח זקוק בכדי לחיות חיים תקינים. שיטת תאורה זו מונעת את הבזבוז הזה ומעבירה לצמח כמה שיותר אור, קרני ספקטרום וקרני חום להם הוא זקוק.
יתרונות ודגשים:
בשימוש בשיטה הורטיקלית יש לשים לב למספר דגשים חשובים, שבמידה ולא שמנו לב אליהם, אז הפגיעה בצמחים תהיה מקסימלית וקטלנית:
– יש לשמור על מרחק נאות של הצמח ממקור האור וזאת שכן קירבה של עלים למקור האור מובילה לשריפתם ולמותם של הצמחים.
– יש להעלות את גובה מקור האור בהתאם לקצב צמיחת הצמח. יש לשמור על מקור האור בשליש העליון של הצמח.
– יש לדאוג לסיבוב יומי של הצמחים סביב מקור האור כך שכל צידי הצמח יחשפו באופן אחיד למקור האור. איננו רוצים מצב בו צד אחד חזק ובריא יותר משאר הצדדים. בכדי לבצע זאת ביעילות מומלץ להצליב שני קווים (לצייר או וירטואלי) ולסובב את הצמח סביב הציר הנ"ל בתשעים מעלות מידי יום.
– במקרים רבים נאלץ לבצע קשירות וכיפופים לענפי הצמח למנוע את התקרבותם אל מקור האור. קשירה או כיפוף הינם שיטות לשלוט בכיוון גדילת הצמח כך שיתפתח לכיוון הרצוי למגדל ולא לכיוון הטבעי. חשוב לכם כמגדלים לדעת כיצד קושרים או מכופפים שכן צעד לא נכון בשלב זה עלול להוביל לשבר, לטראומה ואף למות הצמח. אם אינכם בטוחים בצעד אותו אתם מעוניינים לבצע, צרו עימנו קשר על מנת להתייעץ.
– שיטה זו מתאימה לחללים הגדולים ממטר רבוע אחד שכן חשוב לשמור על מרחק ממקור האור, דבר הניתן לעשות רק בחללים גדולים מספיק. במידה ואין באפשרותכם לגדל בחלל גדול דיו, השתמשו בשיטת הגידול הרגילה.
– מומלץ להשתמש בעציצים בעלי יכולת קיבול גדולה, בייחוד בשלב הפריחה. הכוונה היא לעציצים של 11 ליטר ומעלה.
– שיטה זו אינה מומלצת למגדל המתחיל. היא דורשת היכרות בינונית ומעלה עם מחזור החיים של הצמח, דורשת מיומנויות תפעוליות מועטות, לא קשות אך לא קלות, ולבסוף טעויות בשיטת גידול זו עלולה להוביל אובדן היבול ולמגדל המתחיל יש מספיק עובדות ובעיות להתמודד מולן, לאחר שהכרנו את עולם הגינון האורגני נוכל לשנות שיטות גידול ותאורה
– חשוב לשמור על אותה שיטת תאורה לאורך כל חיי הצמח. מומלץ שלא להשתמש בסוג תאורה אחד לתקופות הפריחה וסוג תאורה שני בתקופת ההפרחה. הדבר מבלבל את הצמח ועלול להוביל לטראומות ולפגמים בצמחים.
לשימוש בשיטה זו ישנם מספר יתרונות ברורים:
– ניצול מירבי של כמות וכוח האור אותו אנו מספקים לצמח. ניצול מירבי זה מגביר את קצב חילוף החומרים בצמח, מתפתחת מערכת חיסונית בריאה יותר, תהליך הפוטוסינתזה יעיל יותר ולבסוף היבול המתקבל טוב יותר מבחינת הכמות, הגודל ואף הריח.
– שימוש בחללי גידול גדולים מביא לעלייה ביבול המתקבל שכן לצמח יש מקום נרחב להתפתח, הן לגובה, הן לרוחב והן לעומק (מערכת השורשים)
– בשימוש ברפלקטור, כאשר האור המופץ מן המנורה פוגע ברפלקטור ונשבר כלפי מטה, כלפי הצמח, גלי האור מאבדים מכוחם, כך שבצמח מקבל גם כמות אור פחותה וגם כי אור חלשים, בהשוואה לשיטה הורטיקלית בה אין שום שבירה של גלי האור והצמחים מקבלים את מלוא הגל בשיא כוחו.
– כאשר האור פוגע ברפלקטור וחוזר לכיוון הצמח, הוא עובר דרך המנורה עצמה. הדבר מקצר את חיי המנורה, במידה ומדובר במנורה באיכות נמוכה שאינה נמצאת בחלל מאוורר היטב (כגון מנורות SUNMASTER)
– כידוע, טבעו של החום לעלות. בשיטה זו החום מתרחק עוד יותר מן הצמחים (לעומת השיטה ההוריזונטלית), דבר המסייע הפחתת נזקי חום, בהקטנת ההוצאות על פתרונות איוורור אך מעל הכל, הצמח אינו סובל משינויים קיצוניים של טמפרטורה.
– מומלץ להשאיר רווחים קטנים בין העציצים וזאת בכדי לוודא כי הם יספגו את כמות האור המירבית המופקת מהתאורה הורטיקלית
– הרחקת החום המופק מן המנורה מאפשר לקרבם אפילו לכדי 15 ס"מ (מנורות נל"ג) כך שקרני וגלי הואר מסוגלים לחדור באופן יעיל את כל שלבי הצמח ולהשפיע על כל חלקיו – העליונים, התחתונים והצדדיים. באופן כזה, היבול המתקבל גדל.
– לצורך הכיפופים וקשירות הצמח מומלץ להשתמש במקלות תמיכה וביו-יו (בגדלים ובחוזק המתאים לצמח). זאת כמובן, על מנת לשלוט בכיוון הצמיחה של הענפים. שליטה בכיוון הצמחייה מביאה לחשיפה יעילה יותר לאור, דבר המוביל לתהליך פוטוסינתזה יעיל יותר וליבול גדול יותר.
– בשיטת הגידול ההוריזנטולית מקצה המנורה לא נפלטים קרני אור כך שחלק מן האור הולך לאיבוד על ידי הרפלקטור וכן מקצה המנורה. לעומת זאת במקרה זה, קצה המנורה פונה לרצפה, שם אין צמח, כך שהאור לא הולך לאיבוד, מה גם שאין רפלקטור שיבלע את קרני האור.
– מומלץ לשים מאוורר במרכז החזר, ממש אל מול קצה המנורה וזאת על מנת לוודא כי כל החום הנפלט מן המנורה לא נפלט על הצמח וגורם לו לנזקים אלא נפלט לכיוון תקרת חלל הגידול. הדבר עוזר גם בסירקולציות האוויר שבחדר וכמובן עוזר בקירור המנורה.
– הודות לפיזור האור הנרחב יותר, כמעט ואין חללים "מתים" או שחורים, כלומר שהאור אינו מגיע אליהם.
– מבחינת השקעה כלכלית, הרי שההשקעה כאן קטנה יותר שכן אין צורך ברפלקטורים אלא רק במשנק ובמנורה תואמים. לחודשי הקיץ או לחללים חמים יש להשתמש בצינור קירור – COOLTUBE – אך עדיין ההשקעה הכספית בציוד נמוכה יותר.
– היתרון החשוב ביותר הוא חופש הפעולה שמקבל המגדל בתוך חלל הגידול. הכוונה היא לכך שהמגדל חופשי לנסות, להזיז ולהרכיב את אופן סידור העציצים מול המנורה, באופן המתאים לו ביותר. לדוגמא באפשרות המגדל למקם עציצים סביב המנורה בשורה.