פטריות אלו חיות בסימביוזה עם השורש כלומר הם מקיימים יחסי הדדיות עם השורשים – הפטריות עצמן מתחברות אל השורש והופכות למעשה להיות חלק מהשורש ובכך מסייעות בספיחת המזון מן הקרקע ובפירוק החומרים האורגניים שבאיזור השורשים. בתמורה לכך, השורש הופך להיות סוג של גנן, הוא מתחיל לגדל את הפטריות על ידי אספקה של חומרי הזנה ותוצרים של הפוטוסינתיזה עבור הפטריות על מנת שיוכלו להתפתח כראוי. תמורה נוספת שמקבל הצמח מפטריות המיקוריזה היא הגנה מפני פטריות, בקטריות ופתוגניים שליליים במצע הגידול.
הפטריה היא למעשה חוט דקיק, דמוי קור (כמו עכביש) כמעט מיקרוסקופי. אורכם של הקורים הללו יכול להגיע למאות ואלפי קילומטרים והם צפופים מאוד וקרובים לאחד לשני. מבנה זה נקרא תפטיר (mycelium). עכשיו דמיינו שכל התפטיר הזה מקיף את כל מבנה השורשים שלכם, נמצא בכל העציץ שלכם. מדובר במבנה שורש מפותח ועשיר, כזה שלא ניתן להבדיל בין שורש לבין הפטריה, ביכן מתחילה הפטריה והיכן נגמר השורש. צמח בעל מבנה שורש ומערכת שורשים מפותחת יהיה צמח מניב, חזק, עמיד ונהדר
המיקוריזה (mycorrhiza) הנה שותפות מופלאה (ואופיינית לטבע) בין צמח לפטרייה, אשר בה כל שותף מקבל את החומרים והשירותים להם הוא זקוק בכדי לשרוד ולשגשג
הפטריה מקבלת מן הצמח חומרי הזנה כגון חומצות אמינו, חלבונים ועמילנים/סוכרים, להם היא זקוקה על מנת להתקיים ולהתפתח. בתמורה לכך, הפטריה מתחברת אל השורש והופכת להיות חלק ממנו, כמו הארכה שלו. על ידי זה, הצמח מסוגל למעשה לקלוט מזון מחלקים מרוחקים יותר מבסיסו, מסת השורש שלו עולה, הוא הופך לגדול, מושך ומניב יותר וכן לעמיד יותר בפני מחלות שורשים ואף מזיקים שבקרקע ובאוויר
הפטריה משפיעה על הצמח בכמה אופנים:
היא מגדילה את שטח הפנים של השורשים ובכך הצמח יכול לקבל יותר מזון מהקרקע (ניתן להבחין בעלייה של מזינים רבים ביניהם זרחן). ככל שיש יותר שורשים הצמח יכול לאכול יותר ולהגדיל את מימדיו ואת יבולו
יכולת העברת המזון של הפטריה מהירה יותר מזו של השורש ולכן הצמח יכול לקבל לא רק יותר מזון אלא גם מזון זמין בזמן קצר יותר
הפטריה מגינה על השורשים מפני פטריות שליליות בקרקע ושאר מזיקים בקרקע וכן עוזרת לשורשים להתמודד עם בעיות בקרקע כמו טמפרטורה, יובש, מליחות ועוד
כתוצאה מעיקור של מצעי הגידול, שימוש בחומרי דישון לא מקצועיים וריסוס בחומרים כימיים, אוכלוסיית הפטריות הללו נמחקה ממצעי הגידול המסחריים. החל מ
פטריות מיקוריזה – הוראות שימוש:
א. ניתן להשתמש בה באחת הצורות הבאות (וכמובן בכולן יחד):
ב. לפני הזריעה, ללחח את הזרעים עם מעט מאוד מים ואז לערבב עם מעט מהתערובת. עם הזריעה בקרקע ונביטת הצמח, יתעוררו לחיים גם נבגי המיקוריזה ויחלו את פעילותם הברוכה בקרקע.
ג. בשתילת שתילים, להוסיף קמצוץ תערובת לבור השתילה ולפזר על שורשי הצמח ואז לשתול.
ד. להוסיף את התערובת לאדמת הערוגה/ערוגות שלכם ביחס של 10 גרם לכל 100 מטר של ערוגה.
לאחר שהוספתם את פטריות המיקוריזה לקרקע, בתנאי גידול אורגני רגיל ורציף, אין צורך להוסיף אותה שוב. הפטרייה הופכת להיות חלק מהביולוגיה של הקרקע בגן הירק/בוסתן שלכם וכל גידול חדש שתגדלו "ידבק" בה לתועלתו.
חומרי הדברה ודשנים כימים פוגעים קשות בביולוגיה של הקרקע ובמיוחד בפטריות כך שחשוב מאוד להימנע מהם לגמרי. ביולוגיה טובה בקרקע תספק לצמחים את כל צרכי התזונה שלהם וגם תעניק להם חוסן משמעותי כנגד מחלות ומזיקים. זהו המפתח לבריאות צמחים טובה לאורך זה.
סיבי הקוקוס בהם אנו עושים שימוש בחקלאות ובגינון, הינם סיבים טבעיים ואורגניים המופקים מקליפתו של עץ הקוקוס. סיבי הקוקוס הינם חומרים 100% ידידותיים לסביבה ומתכלים מעצמם באופן מהיר וטבעי. טכנית, הקוקוס החום, בו אנו משתמשים בגינון הביתי, מופק מהסיבים הנמצאים בין קליפתו החיצונית של הקוקוס לבין והקליפה הפנימית הקשה.
בפועל קיימים שני סוגי סיבי קוקוס: הראשון, צבעו חום והוא מופק מעצי ומפירות הקוקוס אשר הגיעו לבגרות (צבע הפרי עצמו הינו חום), הוא עבה, חזק, ובעל עמידות למים כלומר בעל יכולת ספיגה משופרת. השני, צבעו בהיר יותר, מופק מקוקוס שלא הגיע לבגרות עדיין (צבע הפרי הינו ירוק) ולכן הינו חלש יותר ובעל יכולת ספיגה פחותה יותר. ההבדל בין שני הסוגים תלוי ביחס שבין התאית והעצית המרכיבים את הסיבים. לצרכי הגינון הביתי מתאים יותר הקוקוס החום שכן הינו חזק יותר ועמיד יותר בפני נזקי מים וכן בעל יכולות ספיגה משופרת.
סיבי הקוקוס הינם אחד מהחומרים הטבעיים העמידים ביותר לנזקי מים מלוחים, ובכך הם מתאימים מאוד להוות מצע גידול ביתי. בעבר, נקרא הקוקוס "עץ החיים" שכן הוא שימש כמקור למוצרי צריכה רבים בהם השתמשו לשם ביגוד, מזון, ציוד חקלאי, תרופות ועוד. הקוקוס מכיל רכיבים טבעיים המשמשים כחומרים אנטי-בקטריאלים, אנטי-מיקרוביאלים ונוגדי פטריות, כך שגם לאדם וגם לצמחים הקוקוס מסייע בהקמת ובתחזוקת מערכת חיסונית חזקה ובריאה.
מה מאפיין מצע גידול קוקוס
הקוקוס הינו למעשה הזרע של העץ, שמוציא ניצנים ללא הרף, ניצנים אשר הופכים לפרי במהלך תקופה של שנה. כאשר הפרי בשל ניתן לקטפו ישר מן העץ או להמתין עד אשר ייפול לאדמה. את סיבי הקוקוס מפיקים מקוקוסים בוגרים אשר נפתחו, ומפרידים מהם את הסיבים הנמצאים מתחת לעור הפרי. לאחר מכן הם נשטפים במים, מופרדים מחומרים לא רצויים הקיימים בסיבים ומניחים להם להתייבש בשמש. לעיתים משאירים את הסיבים לחים קצת על מנת שיהיה קל יותר לעבדם ולשנעם. בשלב זה הסיבים עוברים כמעין "סירוק" בעזרת מברשות ברזל אשר מנקות סופית את הסיבים, מוציאות את הסיבים הקצרים והחלשים ומעניקות חוזק ואלסטיות לסיבים עצמם. במקרים רבים, מוכנסים אל הקוקוס אנזימים אשר תפקידם לגרום להפרדת הסיבים בצורה קלה ומהירה יותר.
60% מכלל סיבי הקוקוס מקורם בהודו (בעיקר סיב קוקוס לבן). במקום השני עם 36% מסיבי הקוקוס החום נמצאת סרי לנקה. יחד, שתי המדינות הללו הם גם יצרני וגם צרכני סיבי הקוקוס הגדולים. הסיבה לכך שבמדינות אלו ישנה תעשייה שלמה של מוצרים המופקים מהקוקוס – בגדים, מברשות, שטיחים ועוד.
קוקוס בחקלאות ובגינון
הקוקוס משמש כמצע גידול מאות אלפי שנים באזורי הודו וסין אך בעולם המערבי, החל השימוש בו בסוף שנות ה-80 של המאה הקודמת אצל מגדלי ליליות וצבעונים בהולנד ותפס פופולריות רבה החל מאמצע שנות ה-90. זהו אחד ממצעי הגידול ההידרופוניים ונחשב שכזה שכן הוא מגיע חופשי ממזינים ומבקטריות שונות, כלומר מנותק ממזינים בקרקע, ללא מחסני מזון שהצמח יכול להשתמש ולהיעזר בהם. כך, המגדל יכול להגדיל ולשלוט במינוני הדישון אותם הצמח מקבל, ניתן להפריד, מבחינת השליטה והבקרה, את דישון הצמח לפי האפקט הרצוי וצרכי הצמח והמגדל. לדוגמא, אם לצמח חסר חנקן נוכל להשלים חוסר זה בקלות רבה בעבודה על מצע גידול זה לעומת גידול באדמה. כיום, נעשה שימוש נרחב במצע גידול זה לצורך גידולי ירקות, פירות, פטריות, פרחים וצמחי נוי.
כמו כן, רוב סוגי הקוקוס מכילים בקטריות לוחמות וחיוביות העוזרות לצמח ולקוקוס להילחם בפטריות ובבקטריות טפיליות.
יתרון נוסף שיש למצע גידול זה הינו שהוא מסוגל להחזיק עד כפי מאה יותר אוויר לעומת אדמה. הדבר אומר שמצע גידול זה, העשיר באוויר, עשיר גם בחמצן. את החמצן יצרכו השורשים כך שמערכת השורשים תהיה חזקה ובריאה יותר עם מצע גידול קוקוס לעומת גידול באדמה. ניתן לשלב את הקוקוס עם פרלייט, אשר מעשיר את מצע הגידול בלחות ובאוויר, דבר שכאמור רק משפר את מערכת השורשים הזקוקה לחמצן בכדי להיבנות. למרות כל זה, משקלם היחסים של סיבי הקוקוס הינו קל מאוד, בטח לעומת אדמה. בנוסף, כמות החמצן הגדולה במצע הגידול מעודדת היווצרותם של בקטריות ופטריות "אוהבי חמצן" אשר מסייעות בהובלת המזינים אל הצמח וכן משפרים את מערכת התזונה והעיכול של הצמח.
סיבי הקוקוס מכילים כמויות קטנות של זרחן ואשלגן אך יחד עם זאת הינו בעל ערכי מוליכות (ערכי EC) נמוכים מאוד. זו הסיבה שכמות הדישון עולה במצע גידול זה לעומת גידול על אדמה. כמו כן, כפי שהדגמנו במאמר על חשיבות החומציות והמוליכות, גם לקוקוס יחס טוב של קצב החלפת קטיונים, כלומר מעבר היונים והקטיונים בין השורשים ומצע הגידול הינו בקצב נאות ומספק כמעט באופן מיידי את המזון לצמח.
הקוקוס יכול להכיל מים עד פי 8 ממשקלו וברגע שהגיע לכמות המקסימלית אותה הוא יכול להכיל, החומר נאטם. דבר זה מונע כמעט לחלוטין את הסיכון של השקיית יתר מצד המגדל.
האופן בו מורכבים סיבי הקוקוס בטבע הופך אותם לבעלי יכולת ספיגה גדולה של מינרלים ומתכות רבות, בעיקר של זרחן, מגנזיום וסידן, ואף המולקולות מתחברות זו לזו באופן טבעי. חומרים אלו מהווים אבן בסיס לכל תהליך אשר קורה בצמח – עיכול, גדילה, יצירת עלים וניצנים, בניית שורשים ועוד.
כל הנתונים הללו הופכים את הקוקוס למצע הגידול הנוח ביותר לעבוד עימו, למשתלם ביותר ולאידאלי לשם הגברת היבול והתוצאה המתקבלת מן הצמח.
את הקוקוס ניתן להשיג בצורות הבאות:
–קוביית קוקוס דחוסה: יש להספיגה במים לפני תחילת השימוש.
–מעורב עם אדמה: שקים מוכנים לשתילה של אדמה, קוקוס ופרלייט
–שרוול דחוס: שרוול של קוקוס דחוס. יש להספיגו לפני תחילת השימוש.
טיפים:
את הקוקוס לרוב, מגדלים ליד הים, מייבשים ליד הים ומנקים אותו בעת ייצורו בעזרת מי ים. לכן, ללא קשר למקור הקוקוס, סביר להניח כי הוא מכיל כמויות לא ידועות (לרוב גדולות) של מלחים. מומלץ, לפני השתילה בקוקוס, לבצע שטיפה טובה של מצע הגידול, במידת האפשר, להוסיף לשטיפה תוסף שטיפה כגון פלולס פיניש FLAWLESS FINISH על מנת לפרק את המלחים שנותרו. שטיפה טובה פירושה הזרמת פי 3 מים מכמות ההשקיה השבועית או מכמות הקוקוס. לדוגמא, אם יש לנו 10 ליטר קוקוס, ואנו משקים 3 ליטר בשבוע, את השטיפה יש לבצע עם מינימום של 9 ליטר מים ומקסימום 30 ליטר מים. במידה ומשתמשים בנוזל שטיפה אין צורך בכמויות גדולות כאלה של מים אלא בכמות השקייה רגילה המכילה 1-3 מ"ל של תוסף שטיפה על כל ליטר מים
נטייתו הטבעית של המגדל לראשונה בקוקוס הינה להתייחס למצע גידול זה כמו אל אדמה. ובכן, ממש לא. הימנעו מלהשוות את פעולותיכם הנוכחיות כמגדלים בקוקוס לפעולותיכם בעבר כמגדלי אדמה. הדישון הינו שונה, הכמויות, התוצאות והסיבות להתנהגות הצמח שונות בתכלית השינוי.
כמצע גידול הידרופוני, יש לווסת את רמת חומציות שבתמיסת הדישון לרמה שנעה בין 5.5-5.8
ניתן לכסות את חלקו העליון של העציץ, היכן שמצע הגידול בא במגע עם המים והאוויר. זאת על מנת למנוע מהתפתחויות של בקטריות (שצבען ירוק, בדומה לאצות), כדאי לעשות זאת עם חומר מחזיר אור, שידאג לשבור ולהחזיר את קרני האור כלפי מעלה, ובכך לשפר את חלקו התחתון של הצמח.
לא מומלץ להשתמש מחדש בסיבי הקוקוס לאחר כל מחזור גידול אלא להחליפו. הסיבה לכך אינה שלא ניתן לעשות זאת אלא מכיוון שהדבר דורש ניקוי יסודי וכולל של מצע הגידול, ייבוש מאסיבי וכל זאת תוך דאגה מתמדת של שמירה על היגיינת המצע מבלי שייחשף למזיקים ולבקטריות. אין לנו זמן ותנאים לעשות זאת.
רמת החומציות של מצע הגידול קרובה מאוד לנייטרלית הודות לקצב חילופי היונים והקטיונים. לכן, שימוש במצע גידול זה כמעט ואינו משפיע על רמת החומציות של תמיסת ההשקייה, אינו משנה אותה, עובדה המבטיחה תזונה טובה יותר לצמח.
עקב קצב החלפת היונים במצע הגידול, הצמח, באופן טבעי שומר את היונים החיוביים – הקטיונים – לשימוש רק כאשר הצמח קיבל את כל שאר המרכיבים להם הוא זקוק. אנו מדברים על חלקיקי מגנזיום, זרחן אך בעיקר על סידן. דבר ה עלול לגום לחוסר סידן בצמח, אך רק במהלך השבוע הראשון של השימוש במצע קוקוס, לאחר מכן, הצמח עצמו מווסת תהליך זה. לכן, מומלץ להגביר את המינון (רק במעט) של הדשנים שבשימושכם המכילים סידן, לדוגמא –קאל מאג CAL MAG של אדוונסד נוטריינטס, ALG-A-MIC, (של ביו-נובה)T.M.L , ועוד.
הכנת הקומפוסט כפי שנפרט בהמשך היא תהליך בו אנו "מבשלים" בשמש את השאריות האורגניות של מוצרים שונים, כשבתהליך ה"בישול" נוצרים חומרי דישון שעם פיזורם בשטחי הגידול שלנו, למעה משמשים חומרי מזון לצמח, וכמובן שאלו הם חומרי מזון אורגניים, במילים אחרות דשן אורגני ביתי נוצר מהכנת הקומפוסט
עציץ אוויר הוא אחד המיכלים הטובים ביותר ליצירת קומפוסט, בין אם מדובר ביצירת קומפוסט לשימוש ביתי והן לשימוש חקלאי בכמויות גדולות.
העיקרון של הכנת הקומפוסט מדבר על איסוף חומרים שונים ממקור אורגני המתפרקים בקלות, ערבובם במיכל כלשהו והשארתם תחת כיפת השמיים במכסה סגור. יש לאפשר כניסת אוויר על מנת לפרק, בעזרת חמצן, את השאריות האורגניות ולהפכם לדשן. כאן נכנסים לתמונה עציצי האוויר. היות והעציצים מאפשרים זרימה חזקה וטובה של אוויר הם ממש אידאלים ליצירת קומפוסט, הם מאפשרים היווצרותם של בקטריות הפועלות בתוך הקומפוסט ועוזרות ביצירתו. העציצים, כאמור, עשויים 100% פלסטיק ממוחזר, קשיחים ועמידים לשמש.
חומרים להכנת קומפוסט:
חומרים חומים – מתפרקים לאט אך עשירים במרכיבים עתירי פחם:
–קש, נייר גרוס, פתיתי נייר, מצעים לחיות (ארנבות, אוגרים)
–עלי שלכת
–נסורת, שבבי עץ
–קרטון כדוגמת קופסת קורנפלקס, נייר טואלט, קופסאות ביצים
–נייר גרוס שאמור ללכת למחזור (נייר, מכתבים, וכו')
–נייר עיתון ונייר מגזינים
–ישנם חומרים נוספים שניתן להשתמש ליצירת קומפוסט, שאלו אותנו
חומרים ירוקים:
–דשא קצוץ
–עשבים
–קליפות קשות ורכות של פירות וירקות
–פירות וירקות שלא נאכלו, לא מבושלים
–שקיות תה, קפה לאחר בישול
–צואת חיות – רק של כבשים, סוסים, פרות וכו' (לא של כלבים וחתולים)
–צואת עופות (עשיר בחנקן ומעולה לצמחייה)
חומרים נוספים:
–קליפות ביצים
–אפר עצים וסיגריות (חשוב לערבבו מיידית)
–סיבים כגון סיבי צמר וכותנה.
לא לשימוש להכנת קומפוסט:
–דגים
–בשר
–צואת חתולים וכלבים
–אוכל שבושל
–פלסטיק
איך להכין קומפוסט:
תחילה יש להרכיב את עציץ האוויר ולהניחו במקום החשוף לאור.
לאחר מכן יש להכין את השכבה התחתונה של הקומפוסט אשר תורכב ממוצרים חומים אשר ריפדנו עימם את תחתית העציץ. לאחר מכן שכבת ירוקים וחומרים נוספים ואז שכבת חומים וחוזר חלילה. כל הוספה של שכבה דורשת דחיסה של השכבות הקודמות ועליה נניח את השכבה החדשה. אחת למספר ערבובים מומלץ להוסיף חומרים עשירי מינרלים כגון צואת עופות או חומרים קנויים. חשוב מאוד לסגור ולכסות את העציץ לאחר שסיימנו למלאו (אפילו חלקית) ולאחר הערבוב והדחיסה. ללא "בישול" התערובת לא נקבל קומפוסט איכותי. במידה וחסרה לחות לתערובת יש להשקותה במים ולערבב. יש למצוא את האיזון שבין תערובת דחוסה מידי ורטובה לבין תערובת קלה ויבשה.
כאשר התערובת מוכנה, נקבל תערובת לחה מעט, דחוסה מעט בעל ריח מתקתק הדומה לריח יער לאחר גשם. את הקומפוסט נערבב עם אדמת השתילה שלנו, בתוספת פרלייט (מומלץ מאוד) על מנת לקבל תערובת גידול טוב, עשירה במזינים, מינרלים, הורמונים ובקטריות חיוביות.
מרבית סוגי הצמחים בגידול הידרו, ובעיקר עשבי מרפא ותבלינים דורשים אדמה בעלת תכונות מסויימות על מנת שנוכל להפיק מהם את המיטב. לשם כך על האדמה להיות בעלת התכונות הבאות (עפ"י סדר חשיבותם):
אוורירית – על האדמה להיות אוורירית, כלומר לא כבדה ודחוסה, אלא אדמה כזו שתאפשר לנוזלי ההשקיה להיאגר בה אך באותה מידה בעלת ניקוז טוב כך שלא יווצר ריקבון שורשים. אדמה שאינה מרבית סוגי הצמחים, ובעיקר עשבי מרפא ותבלינים דורשים אדמה בעלת תכונות מסויימות על מנת שנוכל להפיק מהם את המיטב.
לשם כך על האדמה להיות בעלת התכונות הבאות (עפ"י סדר חשיבותם):
אוורירית – על האדמה להיות אוורירית, כלומר לא כבדה ודחוסה, אלא אדמה כזו שתאפשר לנוזלי ההשקיה להיאגר בה אך באותה מידה בעלת ניקוז טוב כך שלא ייווצר ריקבון שורשים. אדמה שאינה אוורירית תגרום לריקבון בשורשים ולמחסור בחמצן. כתוצאה מכך האדמה תיהפך להיות חומצית יותר, השורשים יפגעו ואף עשויים למות והצמח יתקשה לקלוט נוזלים ומזון דרך האדמה. ניתן להעשיר את האדמה בעד 25% פרלייט על מנת לקבל אדמה טובה יותר
אחיזה – על האדמה להיות בעלת יכולת ספיחה של נוזלים ומינרלים הדרושים לצמח, על מנת שלשורשי הצמח תהיה אפשרות לקלוט מהמצע מזון וממיקרו אלמנטים (הדבר נעשה בתהליך הדיפוזיה בשורשי הצמח). מרבית האדמות המוצעות למכירה הינן בעלות אחיזה גבוה.
עשירה – צמחים הגדלים באדמה עשירה במזון (אלמנטים NPK ומיקרואלמנטים) גדלים בקלות ואינם זקוקים לדישון תדיר, בעיקר לא בשלבי הגדילה המוקדמים שלהם. בתהליך גידול הידרו אנו משתמשים במצע המכונה מנותק – כלומר מצע שאינו עשיר במזון ולכן נדרש דישון כל העת על מנת שהצמח יקבל את המזון הדרוש לו.
על מנת להעשיר את האדמה במזון טוב לצמח, במזון זמין לצמח ובכמויות המתאימות אנו ממליצים להשתמש בדשנים נוזליים. תהליך ההשקיה הוא לערבב את הדשן/דשנים במים לפי המינון המתאים ולתת לצמח. באדמה, פירוק הדשנים הינו איטי לעומת מצע מנותק וכך למעשה אנו מעשירים את האדמה. אנו ממליצים אחת לחודש לשטוף את מצע הגידול במים (ללא דשנים) על מנת לרעננו.
מהי התערובת המתאימה ביותר לגידול הידרו
מה ניתן לערבב עם האדמה
בגננות כיום מקובל להשתמש בסוגים שונים של תערובות אדמה יחד עם חומרים נוספים על מנת להקנות לאדמה את התכונות הנדרשות. נמנה כעת מספר מרכיבים נפוצים באדמה אשר ישמשו אותנו בבניית אדמה:
תערובת אדמה הנמכרת במרבית המשתלות (תערובות שתילה):
מרבית התערובות הנמכרות בארץ (ויש מגוון רחב של סוגים) הינן עשירות במזון ובעלות אחיזה טובה אך סובלות מחוסר באווריריות – דבר העשוי להזיק מאוד לסוגים שונים של צמחים ובעיקר לעשבי מאכל ומרפא. מומלץ לקנות תערובות אדמה הנוטות לצבע חום (ולא שחור). ניתן להשתמש בתערובות האדמה הללו בתוספת מרכיבים נוספים על מנת להגיע לתוצאות טובות.
מומלץ להימנע מרכישת תערובות אדמה המכילות ספוגים (זה מיותר לחלוטין) או כאלו הנראות כבדות ולא אווריריות. מומלץ להוסיף פרלייט למצע הגידול.
סוגי מצעי גידול הידרו
תערובת גידול על בסיס קוקוס:
תערובות אדמה על בסיס קוקוס (כגון זה הנמכרת בחנות) מכילות סיבי קוקוס ללא כבול. אדמה זו הינה בעלת אחיזה מעולה (קוקוס הינו בעל יכולת ספיחת מים ומזון יוצאות דופן) והיא אוורירית יותר מתערובת אדמה רגילה.
לעומת זאת תערובות גידול על בסיס קוקוס אינן עשירות במזון ולכן דורשות ערבוב עם מזון או דישון תדיר. ישנו שילוב מושלם בין קוקוס לפרלייט כמצע גידול.
התערובת שאנו מציעים הינה ביחד של 50-50 והיא אחת מתערובות הגידול הטובות בשוק. ניתן לרכוש בנפרד קוקוס ו/או פרלייט.
פרלייט (Perlite):
הפרלייט הינו מצע תעשייתי (הדומה לחצץ לבן) המשמש לאיוורור תערובות אדמה. הפרלייט מסוגל לספוח לתוכו נוזלים ולכן הוא מסייע לניקוז טוב ועשוי למנוע מצבים של השקיית יתר ובעיות Ph.
הנוזלים הללו משתחררים במצע הגידול באיטיות ותורמים לרבות לגדילת הצמח. לפיכך הפרלייט הינו מרכיב חשוב שמומלץ להוסיפו תמיד לתערובת גידול. במצעי גידול הידרו עושים שימוש, לעיתים קרובות, בפרלייט.
ורמיקולייט (Vermiculite):
ורמיקולייט הינו מרכיב במצע גידול שלו יכולות ספיחה גבוהות. במצעי גידול שלהם יכולת ספיחה נמוכה עשוי הורמקולייט לסייע באחיזה של נוזלים ומזון ולפיכך ניתן לעשות בו שימוש. מומלץ לקנות ורמיקולייט בגודל הקטן ביותר.
הומוס:
ההומוס הינו מצע תולעים המשמש להעשרת תערובת הגידול במקרים בהם מעוניינים בתערובת גידול עשירה יותר. מומלץ להוסיפו לתערובות האדמה הנקנות בארץ על מנת להעשיר את האדמה.
קומפוסט:
הקומפוסט הינו מצע מזון (העשוי לרוב משאריות של פרות ועופות) המשמש להעשרת תערובת הגידול. הקומפוסט מפחית את יכולת הניקוז של האדמה, כיוון שהוא נוטה להיות בוצי לפיכך מומלץ לרוב לעשות שימוש בהומוס. ניתן להפיק קומפוסט ביתי (משאריות מזון) וקיים מידע רב באינטרנט בנושא.
תערובת אדמה שמתאימה לגידול הידרו
דוגמאות לתערובות אדמה מומלצות
ניתן כאן מספר דוגמאות לתערובות אדמה המומלצות לגינון ביתי. המבנה של כל מצע גידול קובע את מידת הדישון ותדירותו.
דוגמא א' – 50% קוקוס / 50% פרלייט: מצע גידול זה הינו בעל יכולת אחיזה גבוה ומאוורר מאוד אך עני במזון. במצע גידול זה נדרש דישון במינון בינוני עד גבוה בכל השקיה, מיד לאחר הנביטה. מצע אדמה זה נחשב כ"מנותק" וגידול בו הינו דומה לגידול הידרופוני מבחינת תערובת הגידול.
דוגמא ב' – 40% קוקוס / 40% פרלייט / 20% הומוס (ערבוב של מצע הגידול הנמכר באתר עם הומוס ביחס של 1:4): מצע גידול זה הינו בעל תכונות טובות רבות. הקוקוס בשילוב עם הפרלייט מקנה לאדמה אחיזה מעולה ומידת איוורור נאותה ואילו ההומוס מעשיר את האדמה כך שלצמחים בה יהיה מזון ויהיה צורך בדישון תדיר פחות (בחודש הראשון סביר להניח שלא יהיה צורך בדישון כלל).
דוגמא ג' – 60% תערובת אדמה קנויה ממשתלה / 15% פרלייט / 15% ורמיקולייט / 10% הומוס: במידה ונעשה שימוש בתערובת אדמה ממשתלה מומלץ להוסיף לה חלקים על מנת להקנות לה אווריריות, אחיזה ולהעשירה שתתאים לגידול צמחיה.
הערות והארות בנוגע למצעי גידול
בנוסף, כדי לשים לב למספר נקודות חשובות כאשר משתמשים בתערובת אדמה:
מומלץ להחליף אדמה בכל גידול וזאת כיוון שבאדמה מצטברים מלחים ולפעמים גם מחלות ומזיקים. התחלה חדשה = אדמה חדשה.
מומלץ לקנות תערובות אדמה (או להכין כאלו) בעלות ערך Ph נטרלי – סביב 7. יש לזכור שלקומפוסט ולהומוס נטייה להיות חומציים עם הזמן.
במידה ומעוניינים להגיע לתוצאות טובות מומלץ מאוד להרכיב תערובות אדמה ולא לרכוש תערובות אדמה סטנדרטיות הנמכרות ע"י משתלות.
אוורירית תגרום לריקבון בשורשים ולמחסור בחמצן. כתוצאה מכך האדמה תיהפך להיות חומצית יותר
השורשים יפגעו ואף עשויים למות והצמח יתקשה לקלוט נוזלים ומזון דרך האדמה. ניתן להעשיר את האדמה בעד 25% פרלייט על מנת לקבל אדמה טובה יותר
Occasionally I get onto websites and discuss coir with novice growers. The way I explain it to them is that coir represents the best of soil and hydro in a single media.
While this is a simplistic method of describing coirs unique properties, it is also an effective way to help growers understand the media’s natural buffering qualities, natural root zone preservation qualities and the ability to provide optimized nutrition via hydroponic technologies. To me, this makes coir the ideal media for novices who often
grow in less than ideal environments. That is, coco coir, more so than any other media
is extremely forgiving
PH Buffering
Coco coir buffers at between pH 5.5 and 6.5. This means the media helps to maintain
optimum root zone pH – resulting in optimum nutrient uptake
Cation Exchange Capacity
Coir has a high cation exchange capacity. Cation exchange capacity refers to a Medias ability to exchange cations between mineral and organic matter and the plants roots. Cations are positively charged elements such as calcium (Ca++), magnesium (Mg++), and potassium (K+). Cations are held by negatively charged particles called colloids. The defining feature of colloids is that the particles are small and consequently the total surface area is huge. For this reason the negatively charged colloids are capable of holding enormous quantities of positively charged cations. As plant roots uptake cations, other cations in the nutrient replace them on the colloid. If there is a concentration of one particular cation in the media, other cations will force them off the colloid and take their place. This means that a mineral balance is maintained in coir and these minerals are readily available for uptake
Root Zone Health
Coco coir provides excellent insulation. This means that coco coir isn’t as prone to overheating, due to excessive ambient air temperatures, as many other mediums (making it ideal for warm geographical zones). This is because water tends to make its way into the lower regions of the coco coir, leaving the top layer dry. Because of this, heat needs to penetrate a drier top layer of coco coir before reaching the watered areas of the media. As water is a great conductor of energy (in the form of heat) the lower wet area being protected by a drier surface helps keep the lower areas of the media, where the bulk of the root mass is found, cooler. As media temperature and oxygen levels are interrelated (the warmer the media, the less oxygen) this insulation plays an important role in promoting root health Compare coco coir to Rockwool, another run–to-waste media. There are some significant differences in moisture distribution and media insulation qualities. Rockwool tends to become evenly saturated. Water, thus, distributes evenly from top to bottom, leaving the Rockwool, typically, very damp. This means that heat can travel throughout the media (dry Rockwool is an excellent insulator; it is simply that water conducts heat). When the ambient air temperature is excessively warm, so too is the media. Depending on the extent of this problem (too warm – not enough oxygen), oxygen availability to the root zone can become dangerously low. As I’ve already pointed out, coco coir tends not to do this. Water displaces from the surface of the media and moves into the lower regions. Because of this the media generally remains significantly cooler around the root zone of the plant. Secondly, coco coir contains natural rooting compounds, in the form of potassium (electrolytes) and phosphorous (enzyme function/sugar production). Both potassium and phosphorous stimulate root growth and development. Thirdly, coco coir has excellent air filled ‘porosity’ – the term used for the levels of oxygen availability (critical for transpiration) in the media. This is due to the large surface area of coco coir particles. As oxygen plays an all-important role in respiration (roots pumping nutrient to the plant) this factor further promotes root and (hence) plant health. What all of these factors add up to is that coco coir provides a sound environment for the plant’s root zone. This factor should not be underestimated because healthy roots invariably lead to a healthy plant (and a healthy yield).
The Fundamentals of Coir
The coconut palm, unlike many other plants’, is a salt tolerant plant. What happens with salt tolerant plants’ is that they uptake salt and displace it to areas of the plant where the salt can do the least harm. In the case of the coconut palm the salt is displaced to the coir – the very thing that we use as a growing media. This means coir can contain high levels of salt (sodium chloride), something which can prove toxic to many/most plants. On top of this coir contains large amounts of potassium and quantities of other elements. What this means is that coir requires special treatment to
ensure a premium quality hydroponic media product is supplied to the end
Source of Material Coir derived from palms that are grown 50kms inland will have far less sodium chloride present than coir that is derived from palms that are grown close to the sea. That is, less sodium chloride present in the soil results in less sodium chloride in the coir. The origin of the coir is an important factor in determining the quality of the end product
Flushing and Buffering
In order to prepare the raw coir product for use it is necessary to flush plentiful mounts of water through the product to wash out impurities (including sodium chloride). Premium grade coir is then buffered with various elements to prepare the coir for use. This requires flushing the coir with mineral elements in order to compensate for tentially problematic levels of sodium chloride and potassium (and other elements where required). For instance, Iron is sometimes used to offset sodium chloride while magnesium and calcium is used to compensate for the naturally present, often high levels of potassium and phosphorous (While potassium and phosphorous are naturally by plants and are beneficial elements, extreme levels of these elements can result in imbalanced nutrition and mineral element lockout). Typically, most suppliers of hydrated coir only flush the media and do not buffer it. This can prove detrimental to plant vigor and health, particularly in early growth. Some Symptoms of toxicity include the following:
Rusting – particularly on leaf edges
Yellowing
Slow stunted growth
Mineral deficiencies
Purpling of stem
Treatment/Age of Raw Product
Coco coir has a shelf life where optimum performance is concerned (due to organic decomposition factors). Ideally the raw coir used in hydroponic Medias should be less than two years old. Older coir is difficult to manage and will not last as long as newer coir.
Tips for using Coco Coir
Run-to-waste regime
after many years of experimenting in coir, both in indoor and outdoor settings, with various crops I have found that running a 25% – 30% waste regime is the most user friendly means of growing in coir. The 25 – 30% waste regime ensures that salt buildup in the media is kept to a minimum, and means flushing is typically never enquired; the agricultural standard being a 30% waste regime with the runoff being no more than 0.4EC higher than the original nutrient feed. EC can be tested in the runoff and be compared to the nutrient EC
Air Porosity
typically, the bagged (hydrated) coir products sold via hydroponic outlets consists of fine particles and coir dust. While this means excellent fluid retention, it also means less than ideal air porosity in the media. Adding Perlite to the media will increase air porosity. A 60% coir to 40% Perlite mix being ideal (50/50 is also OK). Another means of increasing air porosity is by mixing larger coir particles into the coir fines/dust, thus lifting the media and achieving a similar effect to a coir/perlite mix
PH
Ideally, the nutrient should be maintained at between 6.1 (grow) and 6.3 (bloom). PH cannot be measured in the runoff. I.e. The runoff does not accurately reflect what is happening within the coir where pH is concerned. To test the pH of coir, take a sample of the coir from the root zone and add 1 part of coir to 5 parts of distilled water, shake and measure pH
עציץהוא ביתו של הצמח, וכמו בכל בית, "הדייר" צריך להרגיש בנוח בביתו על מנת לחיות טוב ולהתפתח. העציץ משמש כמקום הגידול לשורשים, כמקום הימצאות השורשים, כמקום למצע הגידול ממנו יקבל את מזונו וממנו ירווה את צימאונו.
עציץ יכול להיות עשוי מחומרים רבים – חרס, עץ, פלסטיק, ועוד חומרים רבים הכוללים אפילו את שק מצע הגידול כעציץ. ההבדל בין החומרים יכול, אבל לא בהכרח, להשפיע על מצב הצמח ואיכות חייו. הכוונה היא שישנם עציצים שיכולים להיות מסוכנים לצמח אם לא נשמור על תנאים אופטימליים. לדוגמא, ישנם עציצים שחשיפה מוגברת לשמש עלולים לשחרר רעלים אל מצע הגידול ולגרום לנזק למערכת השורשים ובכך לצמח עצמו. לרוב, עציצי הפלסטיק ישמשו אותנו לצורך גידולי פנים כלומר כאלו שנגדל בתוך הבית וחלל הגידול והעציצים העשויים חומרים טבעיים יותר יתאימו לגידולי חוץ כלומר לאלו שנגדל בגינה, בחצר או בשדה, תחת כיפת השמיים.
מערכת השורשים של הצמח מתנהגת באופן כזה המאפשר לצמח אחיזה טובה במצע הגידול, הוא יציב, מאפשרת מעבר אידיאלי של מזון לכל חלקי הצמח ודואגת לחילוף חומרים תקין. השורש עצמו צריך מצע גידול לח (לא רטוב ולא יבש) על מנת להתפתח כראוי. לרוב, בעציצים הקיימים היום, ברגע שהשורש גדל ומתרחב הוא מגיע אל דופן העציץ. במצב זה, היות והעציץ חוסם את כיוון התפתחותו הטבעי של השורש, אז זה האחרון מתחיל להתקפל ולהסתובב סביב מצע הגידול כשלרוב כיוון גדילתו הופך לאופקי במקביל לקרקע ולא אנכי אל תוך הקרקע. מצב כזה אינו טוב כל כך ואינו אידיאלי שכן בקלות מאוד מערכת שורשי הצמח יכולה לגרום למצב הנקרא "נעילת שורשים" שזה מצב בו כל שורשי הצמח חונקים את מצע הגידול ולא מאפשרים למזון להיקלט. נוכל לזהות מצב כזה על ידי כך שמיד עם ההשקיה נראה את כל המים שהישקנו יוצאים מפתחי הניקוז מבלי שייספגו, הצמח יראה חלש ועליו יהיו נפולים, תיתכן אף הצהבת עלים כתוצאה ממחסור במזון. במצע זה עלינו להחליף מיידית את העציץ לגדול יותר, לעודד את השורשים לפעול מחדש (שאלו אותנו כיצד), ולהמתין מספר ימים להתאוששות הצמח.
כיום, קיים סוג חדש של עציצים המונעים מצב זה. הם נקראים "עציצים חכמים" (SMART POT) או עציצי אוויר (AIR POTS).
אלו עציצים המאפשרים מעבר של אוויר מחוץ העציץ אל תוך מערכת השורשים וזאת על ידי חורים לכל אורך ורוחב העציץ. כמו כן כאשר השורש מנסה לעבור דרך החורים הללו, ברגע שהוא בא במגע עם אוויר ללא מים הוא מתייבש בקצה שאינו לח ואף נקטם. במצב זה הצמח מתחיל לפתח בשורש הקטום מערכת שלמה וחדשה של תתי שורשים כך שלמעשה הצמח תופס יותר שטח פנים במצע הגידול שלנו, ובכך מסוגל לעכל כמויות גדולות יותר של מזון, דבר המביא לעלייה ביבול או ביופי.
מבלי להתחשב בסוג העציץ, חשוב לדאוג לניקוז טוב של נוזל ההשקייה מהעציץ. לשם כך ודאו כי העציצים שאתם רוכשים הינם בעלי חורי ניקוז מרובים, בתחתית העציץ ובדפנותיו התחתונות. ניקוז טוב של נוזל ההשקייה מהעציץ מאפשר השקייה והאכלה יותר טובה של הצמח, מונעת בעיות רבות כגון השקיית יתר מעל הכל מונעת ומורידה את הסיכויים לריקבון שורשים. ככל שזרימת נוזלי ההשקייה במצע הגידול שבעציץ תהיה טובה יותר, כך הצמח יוכל לאכול באופן אידיאלי, לנצל את המזון המוגש בנוזל ההשקייה, להתחזק והתרכז בגדילה ובפריחה טובים.
גידול צמחים בעציצים מאפשרת למגדל להזיז את הצמחים בין חללי גידול שונים בנוחות מירבית ומבלי לסכנם, מאפשרת למגדל להתאים את גובה הצמח שבעציץ אל מול מקור האור והרצון ליצור חלל גידל אסטטי ונעים לעין, ולבסוף שימוש בעציצים, ובייחוד מרובעים, מאפשרת לנצל באופן מקסימלי את חלל הגידול. טיפ: במידה ואנו מעוניינים להשתמש בעציץ שאין בו חורי ניקוז, כדאי לעשותם בעצמנו, כל עוד מדובר בחומר שקל לעבוד עימו (פלסטיק), אך אם אנו משתמשים בעציץ דקורטיבי שלא נרצה לנקב בו חורים, הרי שנוכל להשתמש בעציץ קצת יותר קטן מהעציץ הדקורטיבי, להכניסו פנימה כך שהעציץ הדקורטיבי מהווה את מקום התנקזות המים. כך לא נצטרך לחורר חורי ניקוז בעציץ הדקורטיבי שלנו.
כדאי ומומלץ להתאים את העציץ ואת גודלו לסוג הצמח אותו נרצה לגדל בעציץ. הכוונה היא בכך שנבחר להשתמש בעציץ גבוה לצמח שגודל לגובה, או שנעדיף להשתמש בעציץ רחב לגידול צמחים בעלי פקעת ובצלים. פשוט אם לא נתאים את גודל וסוג העציץ לצמח שנרצה לגדל, כל תהליך הגידול והפריחה ייעשה באופן חלש ולא איכותי, אם בכלל.
במקרים רבים אנו נתקלים במצב בו מערכת השורשים של הצמח רוצה לגדול עוד אך אין באפשרותה לעשות זאת בגלל גודל העציץ. במצב זה עלינו להחליף את העציץ לעציץ גדול יותר בכדי לתת למערכת השורשים יותר מקום לגדול ולהתפתח. נוכל לדעת זאת אם נראה כי שורשי הצמח יוצאים מחורי הניקוז של העציץ. בבואנו להחליף עציץ חשוב לוודא כי מצע הגידול אינו יבש אך אינו רטוב מידי, אלא לח ומספיק חזק להחזיק את השורשים ולא להתפרק בעת המעבר. על מנת להעביר את הצמח מעציץ אחד לשני, יש ללחוץ בעדינות על דפנות העציץ בו נמצא הצמח וכיכול ליצור חוצץ בין העציץ לצמח וזאת על מנת שהצמח ייצא בקלות מהעציץ. יש לכסות את חלקו העליון של העציץ בכף ידנו כך שהגבעול נמצא בין אצבעותינו ולהפוך את העציץ. הצמח לבדו יחליק החוצה ואז נהפכו חזרה אל תוך העציץ החדש הגדול יותר. חשוב להכין את העציץ החדש מראש עם אדמה בגובה המתאים. לאחר המעבר לעציץ החדש יש להשקות היטב את מצע הגידול. אנו ממליצים להשקות את הצמח לפני ואחרי המעבר עם תוסף דישון לשורשים המכיל תמציות הרגעה הפועלות על הצמח בעיתות לחץ כגון מעבר עציצים – לדוגמא רוט ג'ס ROOT JUICE, הסי רוטס HESI ROOTS. במידה ולאחר מספר שעות אנו רואים ירידה במצב הצמח והידרדרות, אפשר להשתמש בעזרה הראשונה לצמחים – הריבייב REVIVE
חשוב לשים לב לעיצות ולטיפים הבאים על מנת למקסם את תהליך הגידול ולקבל צמח חזק, בריא ועמיד, בעל אסתטיקה נאה ויבול מרשים:
1.על מנת לשמור על מצע הגידול שבעציץ אוורירי מאוד, אפשר להוסיף פרלייט הדואג להעשיר את מצע הגידול שבעציץ בלחות ובחמצן. חמצן ידוע כיסוד אהוב על צמחים לצורך בניית שורשים.
2.ניתן להניח את העציצים בהם גדל הצמח על מצע קל של פרלייט, בדיוק מאותם סיבות שמנינו קודם.
3.אחת לחודש לערך חשוב לשטוף היטב את מצע הגידול על מנת לרעננו ולנקות ממנו את המלחים ותוצרי הלוואי של מערכת העיכול שהצטברו בו. שטיפה תעשה עם כמות נדיבה של מים (פי 3 בערך ממה שהצמח מקבל בדרך כלל, מומלץ לשטוף גם עם תוספי שטיפה כגון FINAL FLUSH של GROTEK הקנדים או FLAWLESS FINISH של ADVANCED NUTRIENTS.
4.חשוב לקנות עציצים עם פתחי ניקוז רבים או ליצור פתחי ניקוז בעציץ. ניתן לקנות עציצים מקצועיים המגיעים עם פתחי איוורור מרובים או להוסיפם בעצמנו. (כפי שתיארנו בגוף המאמר). ניתן להשתמש בעציץ קטן יותר בעל ניקוז טוב ולהכניסו לעציץ דקורטיבי יותר ללא פתחי ניקוז.
5.על מנת לשמור על ניקיון חלל הגידול, שלום בית, ולא לטפטף מים לשכנים ניתן להשתמש בתחתיות המתאימות לגודל העציץ בו נרצה לגדל את הצמחים.
6.הרימו והביטו על תחתית עציצכם, במידה ואתם רואים שורשים יוצאים, או מזיקים, או כל בעיה אחרת המטרידה אתכם, צרו עימנו קשר לפתרון הבעיה/שאלה.
7.דרך נוספת להעשיר את מצע הגידול בחמצן ולדאוג לאיוורור טוב בעציץ היא להוסיף לכל עציץ AIR DOME שזו מערכת כיפתית שבעזרת משאבת אוויר מעשירה את מצע הגידול בבועות חמצן. כל שיש לעשות הוא להרכיב את הסט, להניחו בתחתית מצע הגידול ולכסות במצע. מכאן הכל עובד בצורה אוטומטית, השורשים נבנים במהירות רבה יותר לעומת צמחים שאינם משתמשים בסט זה, כמעט בקצב כפול וזה קצב מעולה והבדל משמעותי.
לא משנה מה אתם מגדלים, הכל מתחיל ממערכת שורשים חזקה ובריאה!!
זהו עציץ הבנוי באופן כזה המאפשר זרימה טובה ויעילה של אוויר דרכו לשם בניית מערכת שורשים חזקה ובריאה תוך זמן קצר ובאופן מאסיבי אך יעיל.
עציצי האוויר הללו מוציאים מן הצמח את מערכת השורשים הבריאה, החזקה והגדולה ביותר מבין כל שאר סוגי העציצים הקיימים בשוק הישראלי והעולמי.
שימוש בעציצים אלו מבטיח למגדל, לא משנה מה רמתו, יבול גדול, טעים ויפה, כי הכל מתחיל בשורש.
מלבד זאת, מדובר במוצר המיוצר באנגליה ועשוי כולו – 100% – מפלסטיק ממוחזר, עוד דרך מעולה לשמור על הסביבה ולנקוט בדרך חיים ירוקה.
טכנולוגית עציץ האוויר
לעציץ זה דפנות ייחודיות, שצורתן דומה לצורת תבנית ביצים, אך בסוף כל קונוס הפונה כלפי חוץ ישנו חור לכניסת אוויר ואור, בעוד כל קונוס הפונה כלפי פנים הינו סתום. תצורה זו יוצרת מצב בו אין משטח ישר המסיט את השורש וגורם לו להסתובב סביב מצע הגידול כפי שקורה בעציצים רגילים.
הקונוסים הפנימיים מביאים את השורשים לגדול אל עבר הקונוסים החיצוניים, אל עבר החור. כאשר קצה השורש בא במגע עם אור, קצה השורש למעשה נשרף ונקטם. כתוצאה מכך הצמח מתחיל להוציא שורש אחר במקומו וממנו. התוצאה הסופית היא מערכת שורשים עבה, מרובה, חזקה ובריאה, מצע הגידול למעשה מתמלא בשורשים עבים אך קצרים בעלי קצה לבן, דבר המעיד על בריאות השורש.
שורשים צריכים מצע גידול טוב, אוורירי וחי על מנת להתפתח וכאן נכנס לתמונה יתרון נוסף של עציץ האוויר. בעזרת החורים המאפשרים זרימת אוויר ובעזרת החשיפה הקלה לאור, כאשר נשתמש במצע גידול טוב, העציץ מאפשר התפתחות ופעילות מעולה של בקטריות העוזרות בספיחת המזון מן מצע הגידול, שומרות על מצע הגידול חי ואקטיבי ומאפשרות התפתחות נאותה של הצמח על כל מערכותיו.
לבסוף, על מנת לשמור על חיותה של מערכת השורשים יש לדאוג לניקוז טוב של נוזלי ההשקייה וגם כאן יש לעציץ האוויר יתרון על פני שאר העציצים הקיימים בשוק. הניקוז בעציץ האוויר הוא מהטובים שיש הודות לפתחי ניקוז גדולים, רחבים ומרובים וכן לשילוב הקלאסי בין נוזלי ההשקייה (עם או בלי דישון) לאוויר הרב הזורם בעציץ האוויר.
איך מרכיבים את עציצי האוויר
עציץ האוויר מגיע בפאנל שטוח, תחתית עגולה וסוגר ייחודי. את ההרכבה נעשה לפני שתילת הצמח. כמו כל טכנולוגיה מנצחת, הרכבת העציץ פשוטה מאוד ואורכת מספר שניות בודדות.
לחצו כאן לקבלת הוראות הרכבה
יש להניח את הפאנל כשהחורים כלפי חוץ והקונוסים ללא החורים כלפי פנים. שימו לב שחלקו העליון של הפאנל השחור יהיה זה שאין בו חורים ותחתית עציץ האוויר היא זו המכילה חורים. עקבו אחר הוראות ההרכבה, כאמור התהליך קצר ופשוט. ודאו כי העציץ מהודק כראוי וסגור בסוגר הייחודי שלו. בעציצי 20 ליטר ומעלה יש להשתמש בשני סוגרים ייחודיים – אחד בתחתית העציץ ואחד בחלקו העליון.
הסיבה שבחלקו העליון של העציץ אין חורים היא ליצור מעין מאגר מים בעת ההשקייה כך שחלחול המים לכל חלקי העציץ ייעשה באיטיות אך ביעילות
הסיבה שחלקו התחתון של העציץ מלא חורים היא ליצור ניקוז אידיאלי ובמקביל לאפשר לכמות גדולה של אוויר להיכנס למצע הגידול. באופן כזה הסיכוי של הצמח לסבול מבעיות שורשים ובעיקר מריקבון שורשים הוא די אפסי.
בסיסו של העציץ גם כן מאפשר זרימה טובה של אויר וכן מנקז מעולה בעת ההשקייה. בעת ההרכבה, יש למקם את הבסיס כשהחלק הבולט בו יופנה כלפי פנים העציץ. ניתן למקם את הבסיס בכל אחת מהשורות הסגורות ולסגור. שימו לב כי ככל שהבסיס יותקן נמוך יותר כל יגדל נפח העציץ.
על מנת לסגור את העציץ יש לקפל את החלק השמאלי של לוח העציץ סביב הבסיס ורק לאחר מכן את החלק הימני של הלוח כך שישב ויחפוף לחלק הראשון שסגרנו. יש לחזק עם כמות הסוגרים שבערכה (אחד או שניים, בהתאם לגודל העציץ).
בעת מעבר בין גדלי עציצים שונים או לאחר שסיימנו מחזור גידול, יש לפתוח את הסוגר הייחודי ופשוט להחזיר את הלוח למצב הפרוס שלו, כמו שקיבלנו אותו. לשימוש חוזר יש פשוט לשטוף היטב במים.
יתרונות:
1.אין נעילות שורשים!! היות ולעציץ אין דפנות ישרות אלא קונוסים, השורש לא יתפתל סביב מצע הגידול אלא, כפי שתיארנו קודם, ייקטם במגע עם אור ובמקומו יצמחו עוד שורשים
2.מצע גידולאוורירי. חמצן בונה שורש ובעציץ זה מצע הגידול עשיר בחמצן הודות לפתחי האוויר הרבים. כמו כן, העושר בחמצן מאפשר פעילות בקטריאלית חיובית העוזרת לעיכול טוב ויעיל.
3.יותר שורשים בריאים מאפשר לגדל צמח גדול יותר, חזק יותר, בריא יותר ומניב יותר.
4.הניקוז הטוב שיש לעציץ האוויר מונע אגירת המים בתחתית העציץ (כפי שלעיתים קורה בעציצים רגילים) ומונע כמעט לחלוטין ריקבון שורשים.
5.העברת הצמח בין גדלים של עציצי אוויר הופכת לפעולה פשוטה, נוחה וכמעט שאינה מסוכנת לצמח. אמנם אם אנו יודעים כיצד להעביר צמח מעציץ לעציץ לא נשקפת סכנה לצמח אך יחד עם זאת בעציצי האווירהמעבר הינו פשוט ונוח לתפעול. פשוט פותחים את העציץ הקיים בתוך העציץ החדש, אין צורך להפוך או להשתמש בכח על מנת להחליף בין העציצים
טיפים:
חשוב לשמור על מצע גידול לח לאורך זמן, שורשים מתפתחים טוב יותר באדמה לחה כשהם מרגישים כי יש מקור מים קרוב אליהם. על מנת לשמור על מצע הגידול לח מומלץ להשתמש בבייביסיטר לעציץ, מבית היוצר של בלומאט האוסטרית. השילוב של שני מוצרים אלו הוא אידיאלי לאלו מבינינו שלא אוהבים להשקות בעזרת משפך או צינור את הצמחים שלהם או כמובן לאלו אשר זמנם מוגבל ואין באפשרותם להתעכב על ההשקייה. הרעיון של מוצרי בלומאט הוא השקיית הצמח ללא משאבות או צריכת חשמל אלא על פי חוקי כלים שלובים. מוצרי בלומאט יישמרו על מצע הגידול לח ובמידה ונרצה להשתמש בדשנים להאכלת הצמח ניתן יהיה לשלבם באחת ממערכות הבלומאט או פשוט להשקות ידנית. כמו כן, תמיד ישנה האפשרות של הרכבה עצמית של מערכת טפטפות ודישון בעזרת מחשב השקייה.
שימו לב כי השורשים בעציץ יגדלו ויתפתחו בצורה מרשימה. על מנת לשמור על מסת השורשים הזו חשוב להעלות את כמויות המים להשקייה וכן את מינוני הדישון ככל שהצמח גדל. כמונו, בני האדם, גם הצמח ירצה לאכול ולשתות טוב יותר ככל שהוא גדל, אל תמנעו זאת ממנו.
שימושים:
בעציצי אוויר אלו אפשר לגדל כל צמח מעשבי תיבול, דרך פירות, ירקות, שיחים, פרחים וכלה בעצים. כל זאת בגלל היכולת של העציץ לפתח מערכת שורשים גדולה וחזקה.
באפשרותכם המגדלים לבחור את תצורת העציץ בהתאם לצמח אותו אתם מעוניינים לגדל – עציצי אוויר רחבים יתאימו לגידולי עגבניות, מלפפונים, פלפלים, חצילים ודומיהם; עציצי אוויר גבוהים בעלי נפח של עד 20 ליטר מתאימים לגידולי פרחים, עצים, ירקות כגון בצל, שום, גזר, חסה ועוד. לגידולי עצים ושיחים יש להשתמש בעציצים בעלי נפח גדול (החברה מייצרת הגדלים של ליטר אחד ועד 150 ליטר).
להלן מספר עיצות שימושיות לגידול צמחים שונים בעציצי אוויר:
עגבניות:בגידול עגבניות מומלץ להשתמש בעציצי אוויר רחבים שכן שורשי הצמח אוהבים מרחב. עגבנייה אוהבת גם חום ולכן הזמן האידיאלי לגדלה בשמש הוא אביב-קיץ, תחת אור מלאכותי ניתן לגדלה כל השנה. חלקו העליון של שורש העגבנייה אוהב לספוג מזינים בעוד חלקו התחתון אוהב לספוג מים, לכן דאגו להשקות באופן אחיד את מצע הגידול על מנת לתת לשורשים לספוג מהאדמה בהתאם להעדפתם. דאגו לשתול את צמחי העגבנייה באדמה חמה יחסית ולא קרה – מעל 18 מעלות. התחילו לקשור את צמח העגבנייה לעמודי הקשירה או ליו-יו כבר מגיל צעיר על מנת לשלוט בכיוון הגדילה הרצוי. יש להתחיל לדשן בדשני פריחה עם הופעת הניצנים הראשונים. יש להגביר את מינון הדשנים ואת תדירות ההשקייה ככל שצמח העגבנייה גדל.
מלפפון:מלפפון אוהב לקבל מים ודישון אז דאגו לפנק אותם. גם מלפפונים מומלץ לגדל בעציץ רחב. מומלץ לגדל את שיח המלפפונים לגובה על מנת לחשוף אותו לכמה שיותר אור ובכך להגדיל את יבול המלפפונים. מומלץ לקשור את שיח המלפפון לעמוד או להשתמש ביו-יו על מנת לאמן את הצמח לגדול בכיוון הרצוי. מומלץ להכין שתילים של השיח בעציצי אוויר של 1 ליטר ואז להעבירם לעציץ הסופי. את המעבר יש לעשות בעדינות מבלי לגעת או לפגוע בשורשים שכן לצמח המלפפון שורשים רגישים. על מנת להתגבר על רגישות זו אפשר לדשן לפני ואחרי המעבר עם ריבייב REVIVE מבית אדבנסד נוטריינטס ADVANCED NUTRIENTS הקנדית, תוסף דישון המכיל תמצית הרגעה לצמחים כנגד לחץ וטראומות.
פלפלים ופלפלי צ'ילי:למעשה, ניתן לגדל בעציצי האוויר את כל סוגי הפלפלים, אם הצמח היה יכול לדבר הוא היה מודה לנו על כך שאנו מאפשרים לו לגדול בסביבה כה אידאלית בשבילו, עתירת אוויר ובעלת ניקוז מעולה. מומלץ לגדל פלפלים בטמפרטורה מינימלית ל 12 מעלות, מתחת לזה יהיה להם קשה לגדול ועליהם יהפכו צהובים, לכן כדי לגדלם בחודשי החורף בחממה או בחלל גידול סגור. הפלפל החריף מוכן לקצירה כשצבעו אדום, פלפל רגיל משנה את צבעו ככל שמתבגר ולכן קטפו אותו לפי הצבע הרצוי.
חצילים:בני דודים של המלפפונים והעגבניות ולכן דומים באופן גידולם. חצילים אוהבים סביבת גידול חמה ולכן יש להשרות את הזרע במים חמים יממה לפני השתילה. מומלץ לשתול בעציץ של 1 ליטר וכשיש נביטה ושתיל בריא להעביר לעציץ הסופי. ניתן לקטום העדינות את קצהו העליון של הצמח על מנת ליצור צמח רחב ועבות יותר. מומלץ לקשור את השיח לעמודים או להשתמש ביו-יו לתפרחת על מנת לשלוט ולקדם את כיוון גדילת הצמח בעציץ האוויר. יש להיזהר מכנימות ואקריות שאוהבות סוג צמח זה. מומלץ לרסס בחומרי הדברה אורגניים לשם מניעת נזקי מזיקים. חשוב לדשן בדשן עתיר זרחן ואשלגן בתקופת הפריחה על מנת לקבל חצילים בעלי בשר.
שאר הצמחים:חשוב לדחוס את מצע הגידול שבעציץ האוויר יותר מאשר הדחיסה שבעציץ רגיל, אין ממה לחשוש כאן שכן בעזרת המבנה הייחודי של העציץ מצע הגידול הופך לעשיר בחמצן ובאוויר. יש לשים לב כי כמות ההשקייה ותדירותה עולה בשימוש בעציצי אוויר ולאלו מהמגדלים אשר משתמשים בדשנים, גם כאן הצמח ירצה לאכול יותר אז יש לשים לב שהוא מקבל את מבוקשו וזאת על מנת לנצל כהלכה את כל היתרונות הטמונים בגידול עם עציצי אוויר.
תפו"א, גזר, ברוקולי, וירקות שורש: קיימים מספר גדלים של עציציי אוויר לצורך גידול ירקות שורש. מדובר בעציצים בעלי נפח גדול יחסית, רחבים וגבוהים, המאפשרים גידול אידיאלי של ירקות שורש. ככל שנשתמש בעציצי אוויר גדולים יותר כך נוכל לשתול מספר גדול יותר של זרעים בתוך כל עציץ. תפו"א אוהבים אדמה כבדה יחסית ולכן מומלץ שלא להשתמש עם פרלייט בגידול צמח זה ושכמותו. היתרון הגדול פה הוא שכאשר הירקות מוכנים כל שעלינו לעשות הוא לפתוח את העציץ ולשלוף משם את הירקות המוכנים. חשוב לזכור להשקות היטב ולהשאיר את מצע הגידול לח לאורך כל תקופת הגידול.
כלים מומלצים לשימוש:
בהתאם לגודל עציץ האוויר, יש להתאים את נפח וגודל הציוד.
–כף גדולה להעברת האדמה מהשק לעציץ
–משפך בנפח של 5 ליטר לפחות על מנת ליצור השקייה אחידה
–דלי מים בנפח של 5 ליטר לפחות על מנת ליצור את תערובת ההשקייה
כיום ישנם יותר ויותר מגדלים המעדיפים לגדל את תוצרתם באופן טבעי על ידי שימוש במוצרי דישון אורגני, ורוב הסיכויים שבקרבתכם ישנו סופר למוצרים אורגניים, ויש לכם בני משפחה, חברים או מכרים אשר צורכים אך ורק מוצרים אורגניים.
מבחינתנו, כמגדלים, הגידול האורגני מדבר למעשה על דישון הצמחים בדשנים אורגנים, בין אם מצע הגידול הינו אדמתי או קוקוס-פרלייט.
דישון אורגני – כמה דברים שחשוב לדעת
הרעיון שעומד מאחורי הגינון האורגני הוא הגברת תפוקת האדמה בעזרתם של חומרים פעילים וזרזים שונים המגיעים ממקור צמחי ודואגים לקדם את פעולתם של המינרלים השונים המצויים באדמה, בין אם מדובר במינרלים שונים אשר מהווים חלק ממצע הגידול או כאלו שאנו כמגדלים הוספנו תערובות דשנים ממקור צמחי, תוספים, קומפוסט, וכו'.
היתרון הוא שהודות למקור הטבעי של המינרלים, הויטמינים והחומצות אשר נמצאות במצע הגידול, אין אנו המגדלים משתמשים במוצרים שמקורם כימי או מהונדס גנטית, אלא במוצר הפועל על פי חוקי הטבע, המחקה אותם, ונותן למצע הגידול את ה"הרגשה" כאילו הצמח חי חופשי בטבע, כחלק ממערכת אקולוגית אמיתית.
צמחים דורשים כמויות שונות של מינרלים וויטמינים שונים לאורך תקופות חייהם. מוצרי דישון אורגני ברובם, נמצאים במצע הגידול אך קצב עיכולם על ידי הצמח הינו איטי בהשוואה לדשנים לא אורגניים. מערכת השורשים של הצמח מסוגלת לאגור את הנחוץ לתקופה לא קצרה ולהשתמש בה בעת הצורך. עקב כך, פוחת הסיכון לדישון יתר.
יחד עם זאת חשוב לזכור כי בעת השימוש בדשנים אורגנים לא נראה השפעה מיידית של הדשנים על הצמחים אלא רק לאחר לפחות יממה אחת אחרי ההשקייה. הדבר אומר כי במידה ושמנו לב לתוצאות חיוביות (כדוגמת האצה בגדילה) או לתוצאות שליליות (כדוגמת הצהבת עלים), הרי שהסיבה נעוצה בדישון הקודם או זה שלפניו. נקודה זו קריטית מאוד במיוחד אם שמנו לב לתופעות שליליות ואנו משייכים אותם לדישון.
אחת החברות הגדולות והחשובות המציעות למגדלים השונים דשנים אורגניים היא חברת ביו-ביז ההולנדית. בהמשך נביא בפניכם את המקורות האורגנים של דשני החברה, נסקור בקצרה את פעילותה של החברה והסטנדרטים בהם היא עומדת ולבסוף תוכלו לעבור על שלל היתרונות של השימוש בדשנים אורגניים.
מידע כללי על מוצרי דישון של חברת BioBizz
מאז שנת 1992, מייצרת BioBizz תערובות שתילה, דשן אורגני ותוספי דישון טבעיים עבור המגדלים האורגניים. ממקורה האגדי באמסטרדם ועד למקומה היום בכרונינגן, ביו-ביז היא ספק מוכר ועתיר ניסיון של מזון מעולה לצמחיה בכל רחבי הולנד.
הקו הייחודי של הדשנים ה"ירוקים" של ביו-ביז אידיאלי לתפקוד מעולה של צמחים, פירות, ירקות, עשבי תיבול ופרחים ובו בזמן מתאים גם לצמחי נוי, עצים ומדשאות. הדשנים מעולים לשימוש במצע לא מנותק כמו תערובות שתילה וכן למצעי גידול מנותקים כגון קוקוס-פרלייט.
אנו בביו-ביז מאמינים שיש לכבד באופן מוחלט את השותפים שלנו, את המפיצים שלנו, את הלקוחות שלנו, את הספקים שלנו, ואת הסביבה עצמה. אנו מאמינים באיכות על פני כמות ולכן גם בטוחים בהצלחת מוצרינו לספק את התוצאות הדרושות. עם מוצרים באיכות גבוהה כמו שלנו, עם שירות לקוחות מסור וידידותי ועם מומחיותנו בגידול אורגני והידרופוני, אנו מאמינים כי גם אתם תרגישו ותאמינו כמונו.
לא רק אנו מאמינים בהצלחה שלנו, גם מוסדות כמו OMRI ו-CU, אשר בודקים את איכות הדשנים והתערובות האורגניים ופועלים למען עתידו של הגידול האורגני. זיכו אותנו בתו תקן ותו האיכות וקבעו כי מוצרינו הינם אורגניים לחלוטין ומיוצרים תוך שמירה על האיכות והטריות הגבוהות ביותר. ביו-ביז היא החברה ראשונה מהולנד הזוכה לכבוד ולתעודות אלו.
לסיום, נרצה להזכירכם כי גידול אורגני נחשב לידידותי לסביבה ומשמר טעם וריח. ביו-ביז עושה את הגידול האורגני לקל ופשוט.
דישון אורגני תוצרת BioBizz
כמה מילים על תקן OMRI:
Omri הינו הארגון הבינלאומי החשוב והמתקדם ביותר לפיקוח ובקרה על מוצרים אורגניים. חברת BioBizz היא החברה ההולנדית היחידה בתחומה בעלת תו תקן זה המאשר כי כל הדשנים ומצעי הגידול, התוספים והמוצרים הנלווים של חברת BioBizz וכל תהליכי הייצור הינם מבוקרים, נקיים ואורגניים ב-100%.
טיפים שימושיים
חשוב לשמור על דשני ביו-ביז במקום קריר ויבש, רחוק ממקור אור ומלחות, וזאת על מנת לשמור על שלמותם של כל המרכיבים הטבעיים אשר נמצאים בדשנים.
דישון אורגני של ביו-ביז, מלבד BIO-GROW ו ALG-A-MIC, מתאימים לכל סוגי ההשקייה – ידנית, אוטומטית, השקייה מותאמת גידול הידרופוני ואירופונית, אם כי הם הכי מומלצים להשקייה ידנית.
להלן סקירה קצרה של מקורות מוצרי דישון אורגני של חברת ביו-ביז:
BIO GROW: מגרה את החומרים הפעילים שבמצע הגידול תודות למולסה ולעמילני החיטה המרכיבים אותו. מולסה זהו סירופ המכיל סוכרים רבים ומהווה תוצר לוואי של תהליך הפקת הסוכר. עמילני החיטה גורמים ליצירת אנזימים היוצרים סוכרים.
BIO BLOOM: מגרה את החומרים הפעילים שבמצע הגידול תודות למולסה ולעמילני החיטה המרכיבים אותו. מולסה זהו סירופ המכיל סוכרים רבים ומהווה תוצר לוואי של תהליך הפקת הסוכר. עמילני החיטה גורמים ליצירת אנזימים היוצרים סוכרים. בדשן זה, ההרכב והיחס של החומרים הפעילים מעודדים את הצמח להניץ ולהפריח.
TOP MAX: מקורם של האלמנטים המרכיבים אותו הינו במחצב הנקרא ליאונרדייט שהוא למעשה מחצב מבוסס מינרלים, בריכוז גבוה מאוד של חומרים אורגנים אשר הגיעו מעצים וצמחים שחיו ומתו לפני עשרות ומאות מיליוני שנה, ועם הזמן שחלף ושינויים אקלימיים, החלו מתקבצים יחדיו לכדי יצירת המחצב הנ"ל. דשן זה מורכב ברובו מחומצות פלוביות שבין תפקידיהן ניתן למצוא שיפור מערכת העיכול, הכנסת מינרלים לשורשים, יצירת ניצנים ועוד.
ALG-A-MIC: מורכב מריכוז של אצות-ים אשר עברו כבישה קרה וסחיטה ולא על יד תכשירים כימיים. אצות-ים משמשות זה מאות שנים למזון, לדישון ואף לרפואה. התיעוד הראשון לשימושים אלו בידי בני אדם מתוארך בסין בשנת 3000 לפנה"ס.
ROOT JUICE: מורכב חומצות הומיות שמקורן בליאונרדייט (ראה TOP MAX) וכן מאצות ים.
BIO HEAVEN: המינרלים שבו מופקים ומורכבים מחומצות אמינו אשר מקורם בפולי סויה.
LEAF COAT: כל החומרים שבתוסף זה יוצרים שכווה דקה של לייטקס טבעי על הצמח. שכבה זו מכילה מינרלים וויטמינים שמקורם בשעוות דבורים.
ישנם מספר נימוקים לגידול צמחים בעזרת דישון אורגני:
גידול אורגני מפיק יבול עם איכות גבוהה של טעם וריח.
אכילת ובישול של ירקות, פירות ועשבים שגודלו באופן אורגני אינה מזיקה לגוף. היום קיים חשש, שנתמך ע"י מחקרים שונים, שאכילה או צריכה של צמחים שדושנו בדשנים כימיים עלולה להיות מסוכנת לבריאות.
הדשנים האורגנים קלים יותר לשימוש ודורשים פחות דיוק בכמויות. במידה ויש טעות במינון אז הנזק שיגרם לצמח בדישון אורגני קטן יותר ושריפת שורשים והעלים תהיה פחותה באופן משמעותי.
דשנים אורגניים הינם נקיים יותר (כיוון שיש הקפדה גדולה יותר על תהליך הייצור) ולפיכך לרוב איכותיים יותר.
החומרים האורגנים שבדשן מקלים על מערכת העיכול של הצמח, כך שזה האחרון מסוגל לאגור מזון לשעת הצורך ובכך לנצל את כל הנמצא במצע הגידול ובכך לגרום לחסכון בדישון.
החומרים האורגנים עוזרים לשמור על מצע הגידול לח, ובכך עוזרים בהתפתחות מערכת שורשים בריאה ובהפחת לחצים וטראומות לצמח.
לסיכום, ישנם יתרונות רבים לשימוש בדשנים אורגנים, כשהגדול ביניהם הוא השארת השליטה על צריכת המזון בידי הצמח ולא בידי המגדל. מגדלים רבים מרוצים מאוד מהיבול המתקבל בשימוש בדשנים אורגניים, מטעמו של הפרי, מריחו של הפרח ומצורתו של הצמח.